Класическа плодова салата
Необходимите продукти:
- 2 чаши диня, нарязана на кубчета;
- 2 чаши пъпеш, нарязан на кубчета;
- 2 чаши меден пъпеш, нарязан на кубчета;
- 1 чаша грозде, наполовина;
- 1 чаша ягоди, нарязани;
- 1 чаша боровинки;
- 1 супена лъжица пресни листа от мента, нарязани (по избор);
- сок от 1 лайм.
Начин на приготвяне
В голяма купа смесете всички плодове.
Изстискайте сока от лайм върху плодовете и внимателно разбъркайте.
Поръсете с наситнени листа мента (ако използвате).
Охладете поне 30 минути преди сервиране, за да позволите на вкусовете да се смесят.
Салата от тропически плодове
Начин на приготвяне
- 2 чаши парчета ананас;
- 2 чаши нарязано на парчета манго;
- 2 чаши нарязана на парчета папая;
- 1 чаша киви, обелено и нарязано;
- 1 чаша ягоди, нарязани;
- 1 чаша настърган кокос;
- 1 супена лъжица пресен сок от лайм;
- 1 супена лъжица мед (по желание).
Начин на приготвяне
В голяма купа смесете ананаса, мангото, папаята, кивито и ягодите.
В малка купа разбийте заедно сока от лайм и меда (ако използвате).
Изсипете сместа от лайм и мед върху плодовете и разбъркайте внимателно, за да се смеси всичко.
Поръсете с настърган кокос.
Охладете в хладилник поне 1 час преди сервиране.
Плодова салата с цитрусови плодове
Необходимите продукти:
- 2 чаши смесени горски плодове (като ягоди, малини и боровинки);
- 2 портокала, обелени и разделени на сегменти;
- 1 грейпфрут, обелен и разделен на сегменти;
- 1 супена лъжица пресен лимонов сок;
- 1 супена лъжица мед (по желание);
- листа прясна мента за гарнитура (по желание).
Начин на приготвяне
В голяма купа смесете горските плодове, резенчетата портокал и резенчетата грейпфрут.
В малка купа разбийте заедно лимоновия сок и меда (ако използвате).
Изсипете лимоново-медената смес върху плодовете и внимателно разбъркайте, за да се покрият.
Гарнирайте с листенца свежа мента (по желание).
Оставете салатата да престои 10-15 минути преди сервиране, за да се смесят вкусовете.
Плодова салата с кисело мляко
Начин на приготвяне
- 2 чаши смесени горски плодове (като ягоди, боровинки и къпини);
- 2 чаши грозде без семки, разрязани наполовина;
- 2 чаши нарязан на кубчета пъпеш;
- 1 чаша ананас на кубчета;
- 1 чаша кисело мляко;
- 2 супени лъжици мед;
- 1 чаена лъжичка ванилов екстракт.
Начин на приготвяне
В голяма купа смесете горските плодове, грозде, пъпеш и ананас.
В отделна купа разбийте заедно киселото мляко, меда и екстракта от ванилия, докато се смесят добре.
Изсипете сместа от кисело мляко върху плодовете и внимателно разбъркайте, за да се покрият.
Охладете в хладилник за поне 1 час преди сервиране.
Салата с мента и диня
Необходимите продукти:
- 4 чаши диня на кубчета;
- 1 чаша краставица, нарязана на кубчета;
- 1/4 чаша червен лук, нарязан на ситно;
- 1/4 чаша пресни листа от мента, нарязани;
- 2 супени лъжици сок от лайм;
- 1 супена лъжица екстра върджин зехтин;
- сол и черен пипер на вкус.
Начин на приготвяне
В голяма купа смесете динята, краставицата, червения лук и листата мента.
В малка купа разбийте заедно сока от лайм, зехтина, солта и черния пипер.
Поръсете дресинга върху плодовете и внимателно разбъркайте, за да се смесят.
Оставете салатата да престои около 10 минути, преди да сервирате, за да позволите на вкусовете да се смесят.