Трахана – защо това ястие е уникално и как да си го приготвите

Трахана – защо това ястие е уникално и как да си го приготвите

Трахана, известна още като тархана, е традиционно средиземноморско и близкоизточно ястие, приготвена от ферментирали зърна и/или кисело мляко. Предлага се в две основни форми: сладка и кисела.

Защо да си приготвите това ястие у дома?

Трахана е традиционно средиземноморско и близкоизточно ястие с богата история и културно значение. Траханата ще донесе вкуса на средиземноморските и близкоизточните култури на вашата маса.

Ферментиралият вкус на киселата трахана придава възхитителна пикантност на супата, приготвена с нея. Пълнозърнестата пшеница, киселото мляко и зеленчуците, които тя съдържа, я правят полезен и питателен избор за закуска или обяд.

Сместа от подправки, билки и ферментирала трахана създава ароматен и уникален вкус. Внимателно подбраните билки и подправки придават дълбочина и характер на ястието. Направена от естествени съставки и приготвена от нулата, супата от трахана е полезен и подхранващ вариант.

Трахана - защо това ястие е уникално и как да си го приготвите - trahanas

 Рецепта за приготвяне на кисела трахана

Необходимите продукти:

  • 1 чаша грубо пшенично брашно;
  • 1 чаша обикновено кисело мляко (за предпочитане пълномаслено);
  • 2 чаши вода;
  • 1 супена лъжица сол;
  • билки и подправки по желание (сух джоджен, люспи от червен пипер и др., на вкус).

Начин на приготвяне

В голяма купа за смесване смесете грубото пшенично брашно и солта.

Добавете киселото мляко в купата и разбъркайте с брашното, докато се смесят добре. Сместа трябва да има ронлива, груба текстура.

Постепенно добавете вода, докато месите сместа с ръце. Продължете да месите, докато получите консистенция, подобна на тесто. Тестото трябва да е меко, но не лепкаво. Регулирайте количеството вода според нуждите.

След като тестото се оформи, покрийте купата с чиста кухненска кърпа или найлоново фолио и го оставете да почине на стайна температура за 24 до 48 часа. През това време ще протече процесът на ферментация, придавайки на траханата характерния кисел вкус.

След периода на ферментация проверете тестото. Трябва да има леко остър аромат.

Сега натрошете ферментиралото тесто на малки парчета върху чиста, равна повърхност. Традиционно хората използват ръцете си за тази стъпка, но можете да използвате и ренде или кухненски робот, ако желаете.

Разпределете натрошените парчета тесто в тава или голяма чиния и ги оставете да изсъхнат на слънце за няколко дни. Ако нямате достъп до пряка слънчева светлина, можете да използвате фурна, настроена на най-ниската температура с леко открехната врата.

Разбърквайте изсъхващата трахана от време на време, за да осигурите равномерно изсъхване и да предотвратите образуването на бучки.

След като траханата изсъхне напълно, съхранявайте я в херметически затворен контейнер на хладно и сухо място.

Трахана - защо това ястие е уникално и как да си го приготвите - kathimkerina trahanas cut

Рецепта за приготвяне на  супа трахана

Сега, след като имате вашата домашна кисела трахана, можете да я използвате, за да направите вкусна супа.

Необходимите продукти:

  • 1 чаша кисела трахана;
  • 4 чаши пилешки или зеленчуков бульон;
  • 1 глава лук, нарязана на ситно;
  • 2 супени лъжици зехтин;
  • по желание: зеленчуци на кубчета (домати, чушки, моркови, тиквички и др.);
  • сол и черен пипер на вкус;
  • пресни билки (магданоз, мента и др.) за гарнитура;
  • по желание: люспи от червен пипер или червен пипер за по-пикантен вкус.

Начин на приготвяне

В голяма тенджера загрейте зехтина на среден огън. Добавете нарязания лук (и зеленчуци по желание) и задушете, докато лукът стане прозрачен.

Добавете киселата трахана в тенджерата и разбъркайте, за да се покрие със сместа от масло и лук.

Налейте пилешкия или зеленчуковия бульон и оставете сместа да заври.

Намалете котлона до минимум, покрийте тенджерата и оставете траханата да къкри за около 15-20 минути или докато зърната се сварят и омекнат.

Подправете супата от трахана със сол и черен пипер според вашите вкусови предпочитания. Можете също да добавите малко люспи от червен пипер или червен пипер, ако обичате по-пикантно.

След като траханата се свари, разпределете супата в купички и гарнирайте с пресни билки като магданоз и мента.

 



Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares