Пюре от ряпа с масло и зелен лук
Необходимите продукти:
- 4 средно големи репи, обелени и нарязани на кубчета;
- 2 супени лъжици несолено масло;
- 2 супени лъжици пресен див лук, нарязан;
- сол и черен пипер на вкус.
Начин на приготвяне
Сварете нарязаната на кубчета ряпа, докато омекне, около 15-20 минути.
Отцедете ряпата и я върнете в тенджерата.
Добавете масло, див лук, сол и черен пипер, след което пасирайте до гладкост.
Печени картофи с ряпа
Необходимите продукти:
- 4 средно големи репи, нарязани на тънки ивици;
- 2 супени лъжици зехтин;
- 1 чаена лъжичка червен пипер;
- сол и черен пипер на вкус.
Начин на приготвяне
Загрейте фурната си до 220°C.
Сложете нарязаната на ленти ряпа и полейте със зехтин, добавете червен пипер, сол и черен пипер.
Разпределете ги на един пласт върху тава за печене и ги печете за 20-25 минути докато станат хрупкави.
Крем супа от ряпа и картофи
Необходимите продукти:
- 2 чаши ряпа, обелена и нарязана на кубчета;
- 2 чаши картофи, обелени и нарязани на кубчета;
- 1 глава лук, наситнена;
- 4 чаши зеленчуков бульон;
- 1/2 чаша готварска сметана;
- сол и черен пипер на вкус.
Начин на приготвяне
В голяма тенджера задушете лука, докато стане прозрачен.
Добавете ряпата, картофите и зеленчуковия бульон. Задушете докато зеленчуците омекнат.
Пюрирайте супата, докато стане гладка, след което разбъркайте със сметаната.
Подправете със сол и черен пипер и сервирайте.
Салата от ряпа и моркови
Необходимите продукти:
- 2 репи, настъргани;
- 2 моркова, настъргани;
- 1/4 чаша майонеза;
- 2 супени лъжици дижонска горчица;
- 1 супена лъжица мед;
- сол и черен пипер на вкус.
Начин на приготвяне
В купа смесете настърганата ряпа и морковите.
В отделна купа разбийте заедно майонезата, дижонската горчица, меда, солта и черния пипер.
Изсипете дресинга върху зеленчуците и ги разбъркайте.
Глазирана ряпа с мед
Необходимите продукти:
- 4 средно големи репи, обелени и нарязани на кръгчета;
- 2 супени лъжици мед;
- 2 супени лъжици масло;
- 1 супена лъжица пресни листа от мащерка;
- сол и черен пипер на вкус.
Начин на приготвяне
В тиган разтопете маслото и меда на среден огън.
Добавете кръгчетата ряпа и ги задушете, докато омекнат и се карамелизират.
Поръсете с прясна мащерка, сол и черен пипер преди сервиране.
Пържена ряпа със спанак
Необходимите продукти:
- 2 репи;
- 2 чаши пресни листа от спанак;
- 2 скилидки чесън, смлени;
- 1 супена лъжица сусамово масло;
- 2 супени лъжици соев сос;
- сусам за гарнитура (по желание).
Начин на приготвяне
Загрейте сусамовото олио в тиган и задушете чесъна, докато замирише.
Добавете ряпата и запържете, докато леко омекне.
Добавете спанака и соевия сос и продължете да пържите, докато спанакът омекне.
Гарнирайте със сусам по желание.
Гратен от ряпа и картофи
Необходимите продукти:
- 2 големи ряпи, обелени и нарязани на ситно;
- 2 големи картофа, обелени и нарязани на ситно;
- 1 чаша настъргано сирене грюер;
- 1 чаша тежка сметана;
- 2 скилидки чесън, смлени;
- сол и черен пипер на вкус.
Начин на приготвяне
Загрейте фурната до 190°C.
Наредете резените ряпа и картофи в намаслена тава за печене, като ги редувате.
Смесете смлян чесън, сметана, сол и черен пипер, след което изсипете зеленчуците.
Поръсете настърган кашкавал отгоре и запечете за 45-50 минути, докато станат златисти.