Произходът на тиквичките е от Америка. Разпространени са в Европа през 16 век. Има различни сортове тиквички – цукини, шайот, патисони, straighneck.
Тиквичките са любима храна не само когато им е сезона. Ако искате да им се насладите и през зимата, можете да ги бранширате и замразите. Трябва само да ги нарежете, да ги пуснете ги във вряла вода за 30 секунди, след което ги извадите в голяма чиния. Може да добавите подправки като мащерка, риган, сол и други. Така бланшираните тиквички може да консумирате веднага, а може и да замразите.
Ако вече ви е омръзнало да ги приготвяте печени или пържени, може да изпробвате рецептата за мариновани тиквички.
Мариновани тиквички
Необходимите продукти
- 3 бр. тиквички
- 1 глава лук
- копър и магданоз
- 1 ч. л. сол
- 1/2 ч. л. захар
- 1 с. л. дижонска горчица
- 3 с. л. ябълков оцет
- черен и червен пипер
- чесън на вкус
За предпочитане е да изберете млади тиквички, които няма да ви се наложи да белите. Нарежете тиквичките и лука на кръгчета, а магданоза и копъра на ситно. Всичко това, заедно с чесъна, сложете в плик. Добавете вътре и всички подправки. Затворете плика и раздрусайте добре, така че всичко да се смеси отлично. Пликът трябва да престои в хладилник между 3 и 6 часа. Така тиквичките ще се мариноват добре. Може да се използват за гарнитура за към месо или постни ястия като картофени кюфтета или печени картофи.
Хранителен състав на тиквичките
Тиквичките съдържат само 21 калории за сто грама суров продукт. Това е така, защото имат в състава си много вода – около 93 %. Богати са обаче на желязо, голямо количество калий, магнезий, калций, манган селен, мед, фосфор и цинк. От витамините ще ви набавят значително количество витамин А, много от група В – В1, В1, В3, В4, В5, В6, В9 и В12. Също и витамин С. Източник на на над десет аминокиселини.
Идеи за приготвянето им
Тиквичките са помощник в отслабването, защото са вкусни, но имат много малко калории. Ако ги изпържите, калориите стават 85 за 100 грама. Може да пробвате по-здравословен вариант – овалвате ги в брашно, нареждате ги в омаслена леко тава, посолявате леко и ги напръсквате с малко олио. Печените тиквички не отстъпват по вкусови качества на пържените, но са по-ниско калорични и по-щадящи за стомаха.
Меката част от тиквичката не дразни стомаха и червата. Може да приготвяте супичка за децата. Тиквички, малко ориз, настърган домат, магданоз, копър, малко олио и червен пипер. Варите до готовност. Същите съставки можете да използвате и за постна муската. Просто запечете всичко във фурната.
Свежа идея за лятото, когато търсите по-лека хана, но не искате ястието да е постно, е мусаката с тиквички и кайма. Запържете каймата с малко лук. Добавете тиквичките и отново сложете ориз, настърган домат, магданоз, копър, олио, червен пипер и печете го готовност. Всичко се изсипва в тава и се пече до готовност. Изключително вкусно и здравословно ястие, от което няма да ви стане тежко в жегите.
Ползи за здравето
Полезни си са в диетите за отслабване. Поради високото количество калий, което съдържат, се отразяват отлично на хората с хипертония. Отразяват се добре и на храносмилането. Хранителният им състав спомага пълноценното хранене на деца и възрастни.
Пюрето от тиквички е едно от първите, с които се захранват бебетата. Все пак има хора алергични към тях, те не трябва да ги консумират.
Както и да приготвите тиквичките, те винаги са добър избор – и за небцето, и за здравето.