Лукът е зеленчук. Има различни видове лук – пресен и стар кромид лук, праз лук, по-дребен и по-едър лук, жълт и червен лук. Всички те са полезни за здравето, защото съдържат много витамини, минерали като магнезий, калций, фосфор, желязо, както и много аминокиселини. Лукът съдържа 39 калории за 100 грама суров продукт.
Въпреки, че не всеки обчича лук, той е чудесна добавка към салати, сосове и всякакви ястия. Използва се в кухните по цял свят.
Ползи за здравето
Лукът съдържа много фибри и така спомага храносмилането. Богат е на антиоксиданти, които подпомагат здравето на сърцето. Има противовъзпалително и антибактериално действие. Изследвания показват, че лукът спомага в контрола над кръвната захар, както и че консумацията му може да увеличи плътността на костите. Лукът съдържа и пробиотици, който се отразяват добре на чревното здраве. Не е случайно, че лукът е изключително използван е народната медицина за всякакви болежки.
Как да режем лук без сълзи?
Колкото и добри качества да има лукът, всеки знае, че готвенето с него трудно минава без сълзи. Трудно, но не невъзможно. Ето какво може да направите.
- Режете лука с добре наточен нож. Така към очите ви ще отиват по-малко пръски от сока на лука, който предизвиква сълзене. Лукът ще се мачка по-малко и соковете му ще останат в него.
- Може да накиснете лука предварително за 30 минути в студена вода. Така ще се обели по-бързо.
- Ако не е необходимо да е наситнен непременно, режете лука на по-едро. Така ще се отдели по-малко от веществата, заради, които плачем.
- Дръжте лука в хладилника. Студеният лук отделя по-малко летливи вещества при рязане, които дразнят очите. Трябва да престоял поне 20 минути на студено, за да има ефект. Пробвайте да изстудите и ножа, това също ще помогне.
- Включете вентилатора или климатика и режете близо до тях. така въздушният поток ще измества изпаренията и пръските.
- Времето също е от значение. Колкото по-бързо го нарежете, толкова по-малко време очите ви ще са били изложени на дразнението.
- Рязането на лука може да бъде свършено от кухненския робот или от друга машина, помощник в кухнята.
Ако спазвате тези правила, може би ще трябва да измислим друг от отговор на гатанката „Който го съблече, горчиви сълзи ще рони“. Лукът вече няма да отговаря на това описание.