Холандия е известна с лалетата, вятърните мелници, с амстердамските канали и полдерите – земите, извоювани от морето. Това е една колоритна и чаровна страна. Има много какво да се каже и за холандката кухнята и традициите по отношение на храненето.
Храната и грижата за нея за от голямо значение за холандците. Интересно е, че те хем обичат да си угаждат, хем са пестеливи. Например ще видите как те няма да направят компромис с качеството, но пък ще изчакат даденият продукт да бъде пуснат на промоция. Понякога холандците дори пътуват до съседен град, за да пазаруват там, ако в момента има изгодни промоции и пътуването си заслужава. В такива случаи купуват на едро и така пазаруването си е заслужавало парите за гориво. Често домовете на холандците разполагат с големи килери, където те съхраняват множество дълготрайни, купени на промоция.
Чай или кафе? И двете напитки са наравно предпочитани в Холандия. Сутрин се сервират и двете. Повечето местни пият кафето чисто, но през последните години все повече навлиза модата да се прибавя мляко. Холандците обаче наричат кафето с мляко koffie verkeerd, което се превежда „неправилно кафе“.
Закуската често представлява хлебчета с резени колбас или някое от прочутите холандски сирена. Най-известните са гауда и едамер, а усмихната краварка с дървени обувки и пита сирене в ръце е един от символите на страната. Гаудата зрее 12 маесеца, но холандците имат и сирена, на които са им необходими повече от 7 години, за да узреят! Прибавянето на подправки сиренето се счита за холандско изобретение.
Обядът обикновено се хапва на работа и по тази причина най-често представлява сандвич. Специфични бързи закуски в Холандия са например пържени фрикадели или панирани месни крокети. Най-популярни са обаче картонени кутийки с тънко нарязани пържени картофи. Макар и нездравословно, именно това е основната храната на учениците в Холандия. Интересното е, че тези картофки се гарнират с кетчуп, майонеза или с фъстъчено масло, но не и със сирене.
Може би ще опитате картофите с фъстъчено масло, но ще опитате ли да погълнете цяла херинга, оваляна в лук? Да, точно така. Холандците поглъщат цялата риба. Хващат я за опашката, навеждат глава назад и спускат рибата в отворената си уста.
Вечерята е семейна и е най-важното хранене за деня. Сервира се готвено ястие, например задушено телешко със зеленчуци или картофено пюре със зеленчуци и наденица. Приготвя се често и холандската грахова супа с бекон и кренвирш. Интересното за нея е, че се прави толкова гъста, че лъжицата стои изправена в нея. „Гореща светкавица“ пък е блюдо от варени картофи, зелени ябълки и котлети. Като цяло предпочитаните храни са традиционните за северните държави месо, картофи, кореноплодни зеленчуци, боб, зеле.
Холандците използват доста източноазиатски подправки. Предпочитат бирата от алкохолните напитки, а десертите не са никак лоши- кремове, пудинги, плодови пити. На Коледа се приготвят различни курабийки – марципанови, канелени, джинджифилови, фонданови.
А сега ви пожелаваме „Eet smakelijk“ или „Добър апетит на холандски!