Хранене по време нa кърмене

Хранене по време нa кърмене

Периодът на кърмене е специално време за майката и бебето. Кърмата е най-пълноценната храна за кърмачето, а всяка кърмеща майка си задава въпроса има ли значение как се храня аз за качеството на кърмата ми. По темата има много митове и заблуди, а и съвременната наука промени някои от препоръките на педиатрите. Ето актуализираните такива.

Истината е, че няма никаква причина причина майката да не яде абсолютно всичко, което и се иска.

За производството на кърма тялото си набавя хранителни вещества от кръвта. В нея са разградените при храносмилането въглехидрати, мазнини и белтъчини. Така че няма как в кърмата да попаднат каквито и да е алергени, заради които често кърмачките мислят, че не бива да ядат ягоди или други плодове със семки, праскови заради мъха по тях и подобни.

За предпочитане е кърмачките да се хранят с плодове и зеленчуци, както и с домашно приготвена храна, тъй като подсладителите, консервантите, овкусителите попадат в кръвта, а от там и в кърмата. Не че храните, които ги съдържат трябва да са абсолютно забранени за кърмещите жени, но трябва да се избягват. Количеството плодове и зеленчуци не трябва да е много голямо, около две шепи дневно, защото повечето от тях са пръскани и обработвани преди да стигнат на трапезата ни.

Нито бременната, нито кърмещата жена трябва да се храни като за двама. Препоръчително е кърмещата жена да похапва 4-5 пъти на ден. Например три основни хранения и две междинни, като е добре плодовете да бъдат разпределени именно като междинни закуски. Храненето трябва да е разнообразно, но все пак не бива да се ядт прекалено много различни храни в един и същи ден, защото това натоварва храносмилането.

По отношение на мазнините трябва да се избягват маргаринът и продуктите с хидрогенизирани мазнини, а да се консумира слънчогледово олио, зехтин, животиниски мазнини и ядки.

Няма никакъв проблем за бебето да ядете газообразуващи храни като боб, леща, зеле. Газовете ще се образуват във вашите черва, а до бебето ще достъгнат чрез кърмата единствено мазнини, въглехидрати и белтъчини. Спокойно майката може да хапва и шоколад. Мит е, че той по някакъв начин може да „възбуди“ майката или бебето. В малки количества шоколадът е полезен. Не бива да се прекалява, защото е доста калоричен.

Кафето е добре да е едно на ден, сутрин след кърмене. Алкохол може, но ограничено. Например до две чаши воно или бира на ден. Не посягайте към твърд алкохол. Пийте веднага след кърмене, така по-малки концентрации ще останат в кръвта когато стане време за следващото хранене на бебето.

По отношение на бебето,  няма проблем да консумирате млечни продукти, освен ако не се докаже противното. 1 чаша прясно мляко или 1 кофичка кисело на ден. Не консумирайте повече. Това, че козето мляко и млечни продукти са с по-добра поносимост е мит. Така че ако предпочитате вкуса на кравето мляко и млечни продукти, консумирайте тях.

Наблюдавайте себе си, храненето си и рекциите на бебето. Ако смятате, че дадена храна, която консумирате, не се отразява добре на бебето, консултирайте се с педиатър, консултант по кърмене или гастроентеролог. Не бива да се изключват храни от менюто, без това да е доказано необходимо.Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares