Вие сте вегетарианец или ще имате гости, които не ядат месо? Това не означава, че приготвянето на обяда или вечерята ще бъде трудно. Нужни са само добри идеи и желание за време в кухнята.
Ето нашите три предложения за вегетариански предястия, които са вкусни, лесни за приготвяне и дори здравословни.
Хумус
Време за приготвяне – 10 минути, посочените продукти за достатъчни за приготвянето на 4-6 порции.
Необходимите продукти
- 1 консерва нахут (240 мл.)
- 60 мл. (1/4 ч. ч. ) сусамов тахан
- 60 мл. (1/2 ч. ч.) зехтин
- 2-3 скилидки пресован чесън
- 200 мл. лимонов сок
- щипка захар
- 1 ч. л. сол
Начин на приготвяне
Отцедете нахута.
Всички продукти се пасират в блендера до хомогенна смес.
Оставете да престои в хладилник 30 минути преди да сервирате с арабски питки или брускети.
Предястие с кашкавал
Време за приготвяне – 30 минути, посочените продукти за достатъчни за приготвянето на 4-5 порции.
Необходимите продукти
- 200 гр. брашно тип 500
- 100 гр. краве малко
- 200 гр. кашкавал
- 200 мл. прясно мляко
- 3 яйца
- 1 ч. л. сол
Начин на приготвяне
От маслото, брашното, солта и 1 ч. л. вода пригответе тесто.
Оставете тестото да престои в хладилника за няколко часа.
Извадете тестото от хладилника и го разстелете на дъното на съда, в който ще се пече. Тестото трябва да покрие стените му на височина 3-4 см.
Разбийте заедно яйцата, млякото, настъргания кашкавал и 1 ч. л. брашно.
Изсипете сместа върху тестото.
Печете на умерена фурна на 180 градуса.
Предястието се поднася топло и нарязано на парчета.
Печени круши със сирене и смокини
Време за приготвяне – 40 минути, посочените продукти за достатъчни за приготвянето на 4 порции.
Необходимите продукти
- 4 круши
- 200 гр. краве сирене
- 8 броя смокини
- 4 стръка розмарин
- 4 стръка мащерка
- смлян черен пипер
- сол
- зехтин
Вместо пресни смокини може да използвате сушени цели смокини или със смокините от смокиново сладко.
Начин на приготвяне
Загрейте фурната на 180 градуса.
Измийте крушите и ги разрежете на половинки.
Всяка смокиня нарежете на 4 части.
Нарежете сиренето на тънки резенчета.
Пригответе от хартия за печене 4 квадрата с размер 25 x 25 см.
Върху всеки квадрат хартия поставете 2 половинки круша и 8 парчета смокиня.
Отгоре се разпределят сиренето, розмаринът и мащерката.
Крушите се подправят с сол и черен пипер на вкус. Напръскват се със зехтин.
Завийте хартиените квадрати във форма на кесийки, които се връзват.
Печете крушите 30 минути.
Предястието се сервира горещо.
Приятен апетит!