В България традиционно консумираме повече пилешко. Отколкото кокоше месо. И все пак кокошката си остава истински деликатес и чудесна идея за празнична или просто по-специална вечеря. Вижте нашите три предложения как да приготвите кокошка, така че всички да останат очаровани.
Пълнена кокошка
Необходимите продукти
- 1 кокошка
- 150 мл. Олио
- 1 ч. л. червен пипер
- 8-10 картофа
- черен пипер
- джоджен
- 1 глава лук
- ½ ч. ч. ориз
- сол
- магданоз
- олио
Начин на приготвяне
Извадете дреболиите на кокошката, сварете ги в подсолена вода и ги нарежете на дребно.
В част от олиото задушете предварително нарязаният на ситно лук. Прибавете ориза и червения пипер.
Залейте с малко бульон и оставете да ври, докато оризът увеличи обема си.
Добавете дреболиите, магданозът, джодженът, черния пипер и сол на вкус.
Осолете кокошката отвън и отвътре. Напълнете я с плънката.
Зашийте я и я сложете в тава.
Залейте кокошката с ½ ч. ч. топла вода и я печете.
От време на време я поливайте с част от соса в тавата, за да изсъхва месото.
Шпикована кокошка със сланина
Необходимите продукти
- 1 кокошка
- 2 глави лук
- 300 гр. грах от консерва
- 3-4 скилидки чесън
- Сол
- 100 гр. сланина
- 150 мл. oлио
- 30 гр. масло
- 1 ч. л. червен пипер
- черен пипер
Начин на приготвяне
Сварете цялата кокошка в подсолена вода.
Извадете я и я шпиковайте с парченца сланина.
Намажете я отвътре и отвън с масло, смесено с черен пипер и счукан чесън.
Сложете кокошката в тава.
Запържете лука в част от олиото и прибавете червения пипер.
Изсипете в тавичката.
Печете кокошката в умерена фурна.
Поднесете я с грах, задушен в останалото олио.
Кокошка по селски
Необходимите продукти
- 1 кокошка
- 150 гр. масло
- 2-3 чушки
- 3-4 домата
- 4-5 глави лук
- ½ ч. ч. ориз
- 1 ч. л. червен пипер
- ½ връзка магданоз
- сол
- черен пипер
Начин на приготвяне
Нарежете кокошката на порции. Запържете ги в масло до златисто.
Едно по едно прибавете задушените и нарязани на ситно лук, чушки и обелени домати.
Накрая сложете сол и червен пипер.
Залейте с 2-3 ч. ч. топла вода.
Варете ястието на тих огън до омекване на месото.
Изсипете в гювеч заедно с ориза.
Печете в умерена фурна.
Готовата кокoшка се поднася поръсена с черен пипер и магданоз.