Млечните продукти – здравословна храна или не толкова?

Млечните продукти – здравословна храна или не толкова?

Като деца често ни повтаряха, че млякото е една от най-полезните храни и непременно трябва да консумираме млечни продукти колкото се може повече. Казваха ни, че помагат за нашия растеж, за здравината на костите и зъбите ни. Прясно, кисело мляко, различни сирене, кашкавал, извара – какви са последните данни, полезни или не толкова са те за нас?

Млечните продукти не са крайно необходими в диетата за оптимално здраве, но за много хора това е най-лесният начин да си набавят калций, витамин D и протеини, от които организмите ни се нуждаят, за да поддържаме сърцето, мускулите и костите си здрави и правилно функциониращи.

Млечните продукти като източник на калций и протеини

Млечните продукти като прясно мляко, кисело мляко, сирене и извара са добри източници на калций, който помагат за поддържане на плътността на костите и намаляват риска от фрактури. Възрастните до 50-годишна възраст се нуждаят от 1000 милиграма (mg) калций на ден. Жените над 50 години и мъжете над 70 години се нуждаят от 1200 mg. За сравнение, чаша мляко има 250 mg до 350 mg калций, в зависимост от марката и дали е пълномаслено, с ниско съдържание на мазнини или обезмаслено. Типичната порция кисело мляко съдържа около 187 mg калций. Млякото също е обогатено с витамин D, от който костите се нуждаят за поддържане на костната маса.

Хората е старческа възраст също се нуждаят от протеини, за да се предпазят от саркопения – свързана с възрастта загуба на мускулна маса и сила, а млечните продукти могат да бъдат добър източник на такива. Препоръчителното количество за възрастни хора е 0,8 грама на килограм телесно тегло.

И все пак, когато става въпрос за прякото въздействие на млечните продукти върху здравето, съвременната наука все още не е категорична. Някои изследвания предупреждават да не се консумират твърде много млечни продукти, докато други проучвания показват ползи от редовната консумация на млечни продукти.

По-добър ли някой млечен продукт от друг такъв?

Американската сърдечна асоциация все още препоръчва на възрастните да се придържат към обезмаслени или нискомаслени млечни продукти. Нови изследвания обаче показват, че пълномаслените млечни продукти може да не заплаха за здравето на сърцето.

Доклад, представен на Конгреса на Европейското дружество по кардиология през 2018 г., който разглежда 20 проучвания, включващи почти 25 000 души, не открива връзка между консумацията на повечето млечни продукти и сърдечно-съдовите заболявания. Изключение е прясното мляко, но резултатите показват, че само много високата консумация- средно почти един литър на ден – е свързана с по-висок риск от сърдечно-съдови заболявания.

Някои учени дори предполагат, че правилният вид млечни продукти може да предотврати сърдечни заболявания. Проучване, включващо 2000 мъже, публикувано от British Journal of Nutrition, установи, че мъже, които ядат много ферментирали млечни продукти като кисело мляко и сирене, имат по-малък риск от заболяване на коронарната артерия, отколкото мъжете, които ядат по-малко от тези продукти. Това подкрепя по-ранни проучвания, които показват, че ферментиралите млечни продукти имат по-здравословен ефект върху профилите на кръвните липиди и риска от сърдечни заболявания, отколкото други млечни продукти.

Заключение

Що се отнася до цялостните ползи за здравето, изглежда, че млечните продукти не са нито герой, нито злодей. Добавянето на малко млечни продукти към ежедневната ви диета – малко мляко в кафето или чаша във зърнената ви закуска, парче сирене върху сандвич – може да ви помогне да получите някои от жизненоважните хранителни вещества, от които се нуждаете. Имайте предвид обаче, че една добре балансирана диета, която включва много зелени листни зеленчуци и ядки, също може да ви помогне да получите калция и протеина, от които се нуждаете.Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares