Дойде е времето да консервираме богатствата на лятото и есента в буркани за зимата. Вижте нашите 3 свежи предложения.
Компот от праскови
Необходимите продукти за една доза
- 10 узрели праскови
- 5 с. л. захар
- няколко кристалчета лимонена киселина
- 1 ч. ч. вода
Начин на приготвяне
Разделете прасковите на половинки или четвъртинки. Изхвърлете костилките.
Подредете прасковите в бурканите до средата.
Залейте ги с горещ сироп, приготвен от водата, захарта и лимонената киселина.
Затворете плътно бурканите и ги варете за стерилизиране около 15 минути.
Сладко от дюли
Необходимите продукти
- 700 гр. дюли
- 750 мл. вода
- 300 гр. глюкоза
- индрише
- 1 ч. л. лимонтузу
Начин на приготвяне
Пригответе сироп от водата и захарта.
Обелете дюлите и ги дръжте в студена вода, за да не потъмнеят.
Настържете ги в сиропа.
Варете сладкото на силен огън.
Слагат се глюкозата и разтвореното в малко вода лимонтузу и сладкото се вари 2-3 минути. Трябва да придобие кремав цвят.
Ако искате сладкото да има розов цвят, трябва да го варите на слаб огън и да сложите лимонтузуто по-рано.
Към края на варенето се прибавят листата от индрише.
По желание може да сложите и обелени бадеми.
Сладко от зелени доматчета
Необходимите продукти
- 1 кг. зелени доматчета
- 1 и 1/2 кг. захар
- 50 мл. вода
- син камък
- 30 мл. глюкоза
- 1 с. л. лимонтузу
- индрише
Начин на приготвяне
Изрязват се и се връхчетата на доматчетата. Почистват се от семките.
Изваряват се в 3-4 води.
За да запазят доматите зеления си цвят, се добавя парче син камък голямо колкото царевично зърно.
След последното изваряване доматите се поставят в студена вода с цел после да се обелят по-лесно.
От водата и захарта пригответе сироп. Пуснете в него обелените доматчета.
Всяко доматче предварително се изстисква, за да не остане в него вода, иначе сладкото ще се захароса.
Варете сладкото до сгъстяване на сиропа.
Прибавете глюкозата и разтвореното във вода лимонтузу. Варете отново.
За аромат може да прибавите индрише или ванилия след като свалите сладкото от огъня.
Пюре от ябълки
Необходимите продукти
- 1 кг. жълти добре узрели ябълки
- 1 ч. ч. захар
- щипка канела
- 1/2 ч. ч. вода
Начин на приготвяне
Измийте, почистете от семките и нарежете ябълките.
Сложете ябълките в тенджера, прибавете водата и ги оставете да се варят на умерена температура.
Когато омекнат ябълките, прецедете ги, за да стане пюрето по-фино.
Върнете обратно прецедените ябълки в тенджерата, прибавете захарта и канелата Оставете ги на умерена температура да се варят още около 10 минути.
Бъркайте през цялото време.
След като пюрето стане готово, разпределете го в бурканите. Затворете ги и ги съхранявайте на тъмно и хладно място.