От подводно хранене на Малдивите до луксозно суши в мазето в Токио, ето списък с 10-те най-скъпи ресторанта в света.
10. Ithaa Undersea – Малдиви
Цена: $320 на човек
Ithaa Undersea е първият в света подводен ресторант и се намира на остров Рангали в Малдивите, ще се наслаждавате на храната си на пет метра под Индийския океан. С панорамна гледка към океана, целия му морски живот и коралови градини.
Ресторантът може да побере до 14 гости и предлага селекция от изискани ястия, менюта за вечеря и коктейли.
9. Aragawa – Токио, Япония
Цена: $260 – $370 на човек
Aragawa се намира в сутерена на стара офис сграда в Токио, Япония.
За разлика от много други ресторанти от висок клас, Aragawa предлага а-ла-карт меню. Това означава, че крайната цена на храната се определя изцяло от вас, но обикновено варира между $260 – $370 на човек.
Имайте предвид, че плащате само за качеството на храната тук, а не за изживяването в храненето, така че храната трябва да е фантастична и си струва чакането!
8. Kitcho Arashiyama – Токио, Япония
Цена: $380 – $570 на човек
За разлика от предишния ресторант, който споменахме, Kitcho Arashiyama предлага меню от десет степени с някои от най-добрите съставки в света.
Kitcho Arashiyama е известен със своята красива декорация. Направен е като церемониална къща, с татами и ниски маси, които гледат към красиви градини.
7. Guy Savoy – Париж, Франция
Цена: $385 – $626 на човек
Ресторантът предлага меню с 13 ястия. Можете да очаквате да се насладите на маринована патица, „фестивал на омарите“, джон дори, гълъб на барбекю, конкасе от стриди, морски монах, хайвер от патладжан и сотирани бели гъби.
6. Restaurant De L’Hôtel De Ville – Crissier, Швейцария
Цена: $415 на човек
Името му е трудно за произнасяне, но това е един от най-добрите ресторанти в света, базиран на изключителното качество на храната и изживяването в храненето.
Ако сте готови да платите $415 на човек, тогава можете да очаквате меню от единадесет степени, включващо: агнешко филе, миди с шафран, „Скарлет домат“, пулп, пипс консоме с Imperial Ossetra хайвер, телешко „Салерс” на скара с див пипер, шарлота и млади пресни листа от салата.
За да допълните храната си, можете да изберете бутилка вино от тяхната винена листа от четиридесет страници.
5. Maison Pic Valence – Париж, Франция
Цена: $445 на човек
Продължавайки със семейния бизнес, Софи Пик оглавява този ресторант от поколение и тя е една от малкото жени готвачи в света, които управляват ресторант с три звезди Мишлен.
Можете да очаквате да получите деветстепенно меню, състоящо се от средиземноморско руже в шафранов бульон, козе сирене Banon berlingots, елен, маринован в утайка от саке, захаросана ряпа и някои от най-добрите шоколадови десерти, които някога ще опитате.
Ресторантът вече е в своята 130-та година на работа и ще се насладите на вашата деветстепенна храна в красиви средиземноморски градини.
4. Masa – Ню Йорк, САЩ
Цена: $595 на човек
Ресторантът е известен със своята простота, предлагайки изчистено суши меню, фокусирано върху основните вкусове.
В Masa няма реално меню, вместо това готвачите приготвят пресни съставки, които са налични само през деня. Често се смята, че е надценено и е по-скоро място за общуване с A-listers и знаменитости.
3. Ultraviolet – Шанхай, Китай
Цена: $570 – $900 на човек
Сега този ресторант се различава от останалите в списъка, тъй като има само една маса, която побира максимум десет души.
За вашите $900 можете да очаквате да се насладите на между 10-20 дегустационни курса; като всеки курс подчертава различни съставки и се представя по най-иновативни начини.
Ресторантът има за цел да предостави цялостно изживяване, не само по отношение на храната, но се опитва да се хареса на всички човешки сетива. Например, използване на аудио и визуални ефекти, които се възпроизвеждат във фонов режим, докато се храните.
2. Per Se – Ню Йорк, САЩ
Цена: $680 на глава
Per Se е известен най-вече с изключително деликатното си представяне и изискани вкусове.
Предлага избор от общо три менюта, включително вегетарианско. Най-предпочитано е това с девет ястия, фокусирани върху френската и американската кухня.
Ресторантът разполага с 19 маси с изглед към Columbus Circle и Central Park. Ресторантът предлага и наградена колекция с над 2000 бутилки вино, от които да избирате.
1.Sublimotion – Ибиса, Испания
Цена: $2,380 на човек
Да, правилно прочетохте! Вечерята в Sublimation струва $2380 на човек за меню от 20 ястия.
Ресторантът е отворен само за няколко месеца в годината – от 1 юни до 30 септември и се управлява от главния готвач на Мишлен, Пако Ронсеро.
Ако успеете да си запазите маса през летния сезон, можете да очаквате невероятно изживяване.