Факт е, че повечето от нас ядат повече месо, отколкото са препоръчителните норми. В същото време месото е лесен и вкусен начин да си набавим нужното количество протеин. Трябва да се намери баланса, така че тялото ни да не страда от недостиг на така важните протеини и в същото време да не е претоварено от постоянната консумация на животински продукти. Знанието кои растителни храни имат високо съдържание на протеин може да ни помогне в тази мисия.
Артишок
Вкусните цветни пъпки на артишока могат да ви предложат 4 грама протеин на порция. Освен това е полезен за предотвратяване на рак. Пълен с калий, магнезий и фосфор – перфектната комбинация за здраво сърце.
Най-добрите начини за приготвяне на артишок – задушаване и печене. Готвенето на пара ще ви отнеме около 15 минути, а печенето – около 45 минути.
Гъби
Шантерел, шийтаке, портобело и белите гъби са едни от най-популярните заместители на месото. Въпреки че гъбите технически са не са точно зеленчуци, все пак ще свършат чудесна работа. Проучвания предполагат, че редовната консумация на гъби шийтаке засилва имунната ви система и намалява възпалението. Освен това са богати на витамин D, калий, фосфор и магнезий.
Спанак
Това листно зелено не се нуждае от представяне. Повечето хора са наясно с хранителната му стойност. Спанакът съдържа 5-7 грама на порция незаменими за нас аминокиселини. Също така съдържа повече желязо от другите листни зеленчуци и чудодейни антиоксиданти.Хлорофилът, елементът, който придава на спанака зелен цвят, има противовъзпалителни свойства.
Имайте предвид още един факт, спанакът има най-високи нива на витамин С сред своите зелени приятели.
Кейл
Освен че е чудесен източник на протеини, учените твърдят, че тази суперхрана има превантивни и борещи се с рак качества. Списъкът с бонуси, които кейлът ни предлага, продължава – намалява холестерола, съдъра много витамин К, от който тялото ви се нуждае, за да поддържа калциевия баланс за здрави кости. Има противовъзпалителни качества. Добър източник на калий.
Аспержи
Напълнете чинията си с тази пролетна суперхрана, която се предлага в различни цветове: бяло, лилаво, зелено. Обогатете тялото не само с витамини А, С, Е, желязо и мед. Освен, че съдържат прилично количество протеини, апержите имат и други предимства. Половин чаша варени аспержи съдържа 50% от дневната доза витамин К. Богати са на фолат, който поддържа нервната система.
Аспержите са уникални, защото съдържат повече от съединението глутатион, отколкото всяка друга зеленина. Този антиоксидант активира други съединения и ензими в тялото. Тъй като са богати на антиоксиданти, аспержите могат да предотвратят диабет, катаракта, инфекции и неврологични заболявания като Алцхаймер.
Цвекло
Ето още една суперхрана, която също има дълго резюме на хранителни вещества и витамини. Цвеклото принадлежи към списъка на зеленчуците с високо съдържание на протеини – 2,3 грама в чаша. За съжаление, цвеклото често стои като аутсайдер за много хора поради поценявания си вкус, който някои дори сравняват с вкус на почва.
Грах
Една порция суров зелен грах съдържа 6 грама аминокиселини. Има редица допълнителни предимства, които грахът може да предложи. Има високо съдържание на фибри. Съдържа антиоксиданти и фитонутриенти, които имат силни противовъзпалителни свойства. Ястие с грах ще ви поддържа сити точно колкото чиния с месо и яйца.