Как да научите децата си да ядат зеленчуци?

Как да научите децата си да ядат зеленчуци?

Малките деца ви гледат. Така че бъдете най-добрият пример, който искате вашите деца да следват. Опитвате ли се да поддържате здравословна диета, но децата ви отказват да бъдат като вас? Е, не се притеснявайте, всичко е възможно с положителна нагласа и малко търпение. Ето няколко креативни начина да накарате децата да ядат зеленчуци, независимо колко малки и упорити са.

1.Обяснете причините

Не подценявайте способностите на децата си да разбират причините, поради които трябва да ядат повече зеленчуци. Нищо не унищожава интереса и ентусиазма на детето от това смело и безкомпромисно „ти трябва“.

Използвайте образователни видеоклипове, кукли и други находчиви начини, за да научите децата си защо хората като цяло трябва да ядат зеленчуци. Обяснете им как храната се обработва в храносмилателния тракт. Въведете ги в очарователния свят на микроорганизми, витамини и минерали. Колкото по-млади започнат да опознават собственото си тяло, толкова по-лесно ще бъде за тях да се откажат от разрушително поведение и нездравословни храни по-късно в живота.

Как да научите децата си да ядат зеленчуци? - kid veggie2

2. Емоцията е важна

Нека анимационните герои да ви помогнат да ги научите на важността на различните хранителни вещества. Защо Попай яде толкова много спанак? Защото протеинът му дава супер сила! Защо зайчетата ядат толкова много моркови? Защото витамин А им помага да виждат на тъмно!

Можете също така да им кажете забавни факти за всеки зеленчук и да си ги припомянте, когато ги ядат. Нека знаят, че картофите са първата храна, отглеждана в космоса. Кажете им откъде идва митът, че чесънът предпазва от вампири. Вие също ще научите много по пътя.

3. Играйте с храната

Един от най-важните начини да накарате децата да ядат зеленчуци е да представите храната  креативно. Зеленчуците и плодовете съставят пълна палитра от цветове. Те идват в много различни форми, текстури и вкусове. Гледайте на тях като на неограничен набор от инструменти, за да направите ястията на вашето семейство малки произведения на изкуството.

4. Насърчавайте техния принос

Включете ги в приготвянето на храната. Практическият опит е това, което помага на децата да учат по-бързо и да се интересуват. Ще бъде много по-лесно да накарате децата да ядат зеленчуци, ако им покажете откъде идват и как растат. Ако нямате собствена градина, може някой ваш познат да има. Направете пътуване заедно, за да пазарувате от местния пазар за пресни продукти.

5. Не ги насилвайте

Първо, това е доста неуважително и може да ги накара да се чувстват като ваши затворници. На второ място, това формира негативни асоциации с храната, която искате да харесат и с опита в храненето въобще. И накрая, децата знаят кога са сити и вашата представа за размера на тяхната порция може да противоречи на действителните им нужди.

С новите храни ги насърчавайте да опитат една пълна хапка от нея и не повече. Това ще изглежда като „по-малка цена за плащане“ в сравнение с пълната чиния. Освен това, ако едно дете е изложено редовно на определена храна с това „правило за една хапка“, има вероятност то или тя в крайна сметка да я хареса.Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares