Кой не обича супа? С своята топлина и богат аромат, тя завладява лесно всяко сърце! Има толкова много варианти и винаги няко нов, който да се опита. Запознайте се с нашата божествено вкусна супа от бира и сирене. Звучи нетрадиционно, но ще ви изненада приятно.
Използването на мека бира добавя перфектната лека нотка, без да доминира ястието. Острият вкус на сиренето Чедър добавя богат, пикантен завършек.
Сервирайте с предпочитаните от вас гарнитури и парче хрупкав хляб.
Супа от бира и сирене Чедър
Необходимите продукти:
- 2 супени лъжици зехтин екстра върджин
- 1 средно голяма глава жълт лук, нарязан на ситно
- ½ чаша ситно нарязана жълта чушка
- 1 супена лъжица ситно нарязани чушки серано (2 малки)
- ¼ чаша универсално брашно
- 1 бутилка ейл или светла бира
- 2 чаши пилешки бульон
- 1 чаена лъжичка дижонска горчица
- 340 грама зряло сирене Чедър, настъргано (около 3 1/2 чаши)
- ½ чаена лъжичка смлян пипер
- ⅛ чаена лъжичка сол
- ⅛ чаена лъжичка лют червен пипер
- хрупкав бекон
- ситно нарязан пресен лук (по избор)
Начин на приготвяне:
Загрейте маслото в голям тиган на среден огън. Добавете лука, черен пипер и чушките. Гответе като разбърквате от време на време докато зеленчуците омекнат и леко покафенеят – 8 до 10 минути.
Добавете брашно. Гответе като разбърквате често, докато зеленчуците се покрият – около 1 минута. Бавно добавете бирата и гответе като разбърквате непрекъснато и изстъргвате дъното на тенджерата с дървена лъжица с движения на фигура 8, докато се сгъсти – около 1 минута.
Добавете бульона и горчицата като разбърквате докато се комбинират. Оставете сместа да заври на силен огън. Намалете топлината до ниска и оставете да къкри като разбърквате от време на време докато се сгъсти – 4 до 5 минути.
Свалете от огъня. Намачкайте сиренето, черния пипер, солта и лютия червен пипер докато се разтопят и смесят за около 1 минута.
Изсипете сместа в блендер. Закрепете капака на блендера и отстранете централната част, за да може парата да излезе. Поставете чиста кърпа върху отвора. Пасирайте докато стане на пюре до желаната консистенция – 1 до 2 минути. Бъдете внимателни, когато смесвате горещи течности!
Разлейте супата в 6 купички. Отгоре сложете бекон и/или пресен лук, ако желаете.
Как да претопляте супата?
Охладете я в херметически затворен контейнер до 3 дни. Загрейте отново внимателно на средно слаб огън или микровълнова на 30% мощност като разбърквате от време на време, около 5 минути.
Хранителна информация
Размер на сервиране: 1 чаша
На порция: 383 калории;
- протеин 16 гр.;
- въглехидрати 13 гр.;
- диетични фибри 1 гр.;
- захари 3 гр.;
- мазнини 28 гр.;
- наситени мазнини 14 гр.;
- мономазнина 10 гр.;
- полимазнини 2 гр.;
- трансмастни киселини 1 гр.;
- холестерол 70 гр.;
- витамин А;
- витамин В3
- витамин В12
- витамин С
- витамин D
- витамин E
- фолат 39 мг ;
- витамин K;
- натрий 495 мг;
- калций 453 мг;
- желязо 1mg;
- магнезий 24 мг;
- фосфор 311 мг
- калий 161 мг;
- цинк 2 мг;
- омега 6 мастна киселина 1 гр.;
- селен 19 мкгр.