Кои са най-здравословните плодове?

Кои са най-здравословните плодове?

Кои са най-здравословните плодове? Има много различни начини да се отговори на този въпрос.

Тъй като повечето хора в България все още не ядат достатъчно плодове, най-здравословните плодове могат да бъдат всякакви плодове изобщо, стига да намирате начини да добавите повече от тях към вашата диета.

Това означава избор на плодове, които са достъпни и лесни за намиране. Опитайте се да изберете такива, които ще ядете с удоволствие. Яденето на различни плодове е чудесен начин да задоволите хранителните си нужди.

Ако спазвате специална диета, попитайте лекар или диетолог как да изберете най-добрите плодове за вашите нужди.

Ето пет здравословни опции за плодова закуска, които са евтини и лесно достъпни.

1. Диня

Динята обикновено е един от плодовете с най-ниска цена, особено ако през летния сезон.

Тя е хрупкаво лакомство, което може да консумирате просто нарязано набързо, но можете също така да поставите динята в блендер, за да направите пресен сок.

2. Банани

Бананите са бърз и лесен източник на енергия. Можете да ги ядете в движение или да ги нарежете върху филия препечен хляб с фъстъчено масло за вкусна и енергийна закуска.

Ако имате банани, които са престояли на плота твърде дълго, не е нужно да се изхвърлят. Можете да ги използвате, за да направите бананов хляб или друго печено лакомство.

Кои са най-здравословните плодове? - ca fruit mental health

3. Портокали

Подобно на бананите, портокалите са лесно преносими навсякъде за да послужат за лека закуска. Може да обелите и разделите портокала на отделни парченца, да ги поставите във фризера и после извадите замразени, за да ги хапнете в горещ ден.

4. Ябълки

Цялата необелена ябълка обикновено е по-засищаща от ябълков сок или ябълково пюре, защото е с по-високо съдържание на фибри. Можете да използвате резени ябълка с кората като гарнитура за овесена каша или да им се насладите на лека закуска от ябълки и една, две овесени бисквити.

Ябълките са чудесни за приготвяне на печива като например мъфини, които включват ситно нарязани ябълки, пайове, сладкиши и домашно приготвени бисквити. Ако нямате нищо против по-малките парчета ябълка във вашия сладкиш, можете да настържете ябълката си с ренде. За предпочитане е да не белите кората, тъй като тя съдържа много полезни вещества.

5. Пъпеш

Пъпешът е богат източник на витамин А. Той е класическа съставка за плодова салата и поради други причини. По тегло обикновено е по-евтин от другите плодове.

Тъй като е доста сладък, пъпешът се съчетава изненадващо добре с пикантни и солени вкусове. Комбинирате нарязан пъпеш със сок от лайм и малко подправка от чили. Добавете и пресен джоджен, ако имате.

Пъпешът често се комбинира и с прошуто.

Плодовете са наистина важен компонент от  здравословното хранене. Докато прекомерният прием на захар може да бъде вреден, това не се отнася за плодовата захар. Плодовете са с високо съдържание на хранителни вещества и са засищащи.

Опитайте да ядете повече цели плодове като част от здравословна диета с пълноценни храни, за да се насладите на техните ползи за здравето



Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares