Здравословно хранене – осмислете принципите му за себе си

Здравословно хранене – осмислете принципите му за себе си

Ако попитате група хора какво означава за тях да се хранят здравословно, вероятно от всеки ще получите различен отговор.

За някои здравословното хранене означава отказ от преработени храни или консумация на повече плодове и зеленчуци, докато за други това може да означава от време на време да се насладят на парче торта, без да се чувстват виновни.

И все пак, тези, които имат определени медицински състояния, хранителни алергии или наднормено тегло, трябва да бъдат по-внимателни в своите избори.

Накратко, няма единствен правилен отговор какво означава здравословно хранене. Всички ние имаме различни желания и нужди, които неизбежно влияят върху избора ни на храна.

Нещо повече, какво означава здравословното хранене за вас, може дори да се промени през различните етапи от живота ви, докато растете и се адаптирате към постоянно променящите се нужди.

По-голямата картина

Както при много неща в живота, здравословното хранене не винаги се случва както сте планирали.

Може да се забавите на работа или да сте твърде уморени, за да приготвите домашно приготвена вечеря. Това не означава, че не трябва да поръчате храна за вкъщи и наистина да й се насладите. Трябва да сте гъвкави и да се адаптирате към обстоятелствата. Опитайте се да поръчате нещо максимално близко до домашно приготвената храна.

В такива моменти се опитайте да видите по-голямата картина. Това означава, че здравословното хранене не се определя от еднократно хранене, а от изборите, които правим ден след ден. Едно ядене няма да ви разболее, както и няма да ви направи здрави.

Когато става въпрос за здравословно хранене, едно хранене не определя навиците ви – определя го общият ви избор на храна.

Здравословно хранене - осмислете принципите му за себе си - whats the deal with elimination diets for adhd 1440x810 1

Понякога може да е предизвикателство

Всеки, който се стреми да се храни здравословно, има своето най-голямо предизвикателство по пътя. За много от хората това са рафинираните въглехидратите.

Въглехидратите присъстват в много групи храни, включително зърнени храни, нишестени зеленчуци, бобови растения, плодове и млечни продукти. Те също присъстват в преработени храни и сладкиши.

Експертите често ги категоризират в две групи според съдържанието на фибри:

  • Пълнозърнести храни: запазват естествените си фибри.
  • Рафинирани въглехидрати: обработват се, за да се премахнат фибрите им и съдържат добавена захар.

Здравословното хранене се свърза с отказ от рафинирани въглехидрати или поне с драстичното им ограничение.

Дори и вашата слабост да е на друго място, бъдете готови да победите своето предизвикателство в името на вашето здраве.

За да си помогнете опитайте се да следвате следните три препоръки:

Предварително приготвяйте храната си

Въпреки че това може да звучи клиширано, приготвянето на храната предварително за седмицата наистина върши работа. Готвенето може да отнеме много време, но наличието на храна, която просто трябва да се затопли и сервира, ми позволява да имам питателна храна за броени минути.

Дръжте плодовете на една ръка разстояние

Поддържането на плодовете ми видими ми напомня да ям плодове през деня. Изследванията показват, че е най-вероятно да ядете повече от всяка храна, която поставите близо до вас, независимо дали са плодове или сладкиши.

Следвайте рутина

Макар че не е нужно да имате планирано цяло седмично меню, добре да сте определили конкретен набор от ястия и продукти, към които се придържате при всяко хранене. Това улеснява избора ни на обяд или вечеря и ни държи в здравословните рамки без да отделяме много време за планиране и пазаруване.

Здравословното хранене може да изглежда различно за всеки един от нас. Помислете какво бихте могли да направите в собствената си рутина, за да бъдете здрави и щастливи.

 

 Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares