Запознайте се с оризa от карфиол

Запознайте се с оризa от карфиол

Оризът от карфиол е популярен заместител на ориза с ниско съдържание на въглехидрати, който се приготвя чрез настъргване на пресен карфиол.

Полученият продукт не само съдържа витамини и минерали, но също така има вид и вкус на ориз, но с по-малко калории и въглехидрати. Може да се консумира суров или варен.

Съдържание на калории и въглехидрати

При 25 калории на чаша (107 грама) — както суров, така и варен — оризът от карфиол осигурява само 10–20% от калориите, които бихте очаквали от същото количество варен ориз. Освен това е особено хидратиращ, тъй като водата съставлява над 90% от теглото му.

Изследванията свързват нискокалорични храни, богати на вода като карфиола, със загуба на тегло, тъй като те могат да намалят глада и да повишат чувството за ситост. И двата фактора могат да намалят приема на калории.

В допълнение, оризът от карфиол е с ниско съдържание на въглехидрати. Той осигурява само 3 грама нетни въглехидрати на чаша (107 грама) — 18 пъти по-малко въглехидрати от същото количество ориз.

Запознайте се с оризa от карфиол - k archive 4f0bf0f40befaf3906223cf179229b30e376695f

Хранителна информация

Оризът от карфиол е богат на хранителни вещества и полезни растителни съединения. Една сурова чаша (107 грама) съдържа:

  • Калории: 27
  • Протеин: 2 грама
  • Мазнини: по-малко от 1 грам
  • Въглехидрати: 5 грама
  • Фибри: 2 грама
  • Витамин C: 57% от дневната стойност
  • Фолиева киселина: 15% от дневната стойност
  • Витамин К: 14% от дневната стойност
  • Пантотенова киселина: 14% от дневната стойност
  • Витамин B6: 12% от дневната стойност
  • Холин: 9% от дневната стойност
  • Манган: 7% от дневната стойност
  • Калий: 7% от дневната стойност

Фибрите в ориза от карфиол помагат за храненето на здравите бактерии в червата ви, като намаляват възпалението и подобряват храносмилането.

В допълнение, карфиолът е един от най-добрите растителни източници на холин – хранително вещество, което е от решаващо значение за вашето сърце, черен дроб, мозък и нервна система.

Как да си го приготвим?

Оризът от карфиол се приготвя лесно.

Започнете като измиете и изсушите старателно глава карфиол преди да отстраните листата. След това нарежете главата на четири големи парчета и настържете всяка поотделно с ренде.

Дупките със среден размер, които обикновено се използват за настъргване на сирене, обикновено дават парчета, които най-добре имитират текстурата на сварен ориз.

Като алтернатива можете да използвате приставката за ренде на кухненски робот или настройката за импулс на високоскоростен блендер, за да настържете карфиола си по-бързо. Само имайте предвид, че тези техники могат да направят краен продукт, който е малко по-малко пухкав.

Запознайте се с оризa от карфиол - cauliflower rice 1

След като е настърган, отстранете излишната влага от ориза, като го натиснете върху абсорбираща кърпа или голяма хартиена кърпа.

Оризът от карфиол е най-добре да се консумира пресен. Въпреки че може да се съхранява в хладилник до 5 дни, може да развие неприятна миризма на сяра.

Незабавното готвене и замразяване може да ограничи тази миризма. Оризът от карфиол може да бъде безопасно замразен до 12 месеца.

Как да го използвате в готвенето?

Оризът от карфиол е универсална добавка към много ястия.

Можете да го ядете суров или да го задушите в голям тиган. За целта загрейте малко олио на среден огън, добавете ориза карфиол и подправки по избор и покрийте с капак. Не е необходимо да добавяте вода, тъй като този зеленчук вече е богат на вода.

Гответе 5–8 минути, като разбърквате от време на време, докато „зърната“ леко омекнат.

Оризът от карфиол е отличен заместител на ориза и други зърнени храни в ястия като пържен ориз, ризото, табуле, оризова салата, пълнени зеленчуци, суши, оризови пържени и пържени картофи. Можете също да го добавите към вашетп бурито или дюнер.



Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares