С какво кафявият ориз превъзхожда белия?

С какво кафявият ориз превъзхожда белия?

Кафявият ориз е храна, която често се свързва със здравословното хранене.

Той се счита за пълнозърнест, по-малко обработен от белия ориз, който е с премахната обвивка, трици и зародиш. От кафявия ориз е отстранена само обвивката (твърдо защитно покритие), оставяйки пълните с хранителни вещества трици и зародиш.

В резултат на това кафявият ориз запазва хранителните вещества, които липсват на белия ориз, като витамини, минерали и антиоксиданти.

Много хора обаче избягват кафявия ориз поради нарастващата популярност на диетите с ниско съдържание на въглехидрати

Тази статия ще обсъди ползите за здравето от кафявия ориз, за да ви помогне да решите дали е здравословна храна, която да добавите към вашата диета.

С какво кафявият ориз превъзхожда белия? - 68252997

Кафявият ориз е питателен

Въпреки че е сходен по съдържание на калории и въглехидрати, кафявият ориз засенчва белия ориз в почти всяка друга категория.

Една чаша кафяв ориз съдържа:

 • Калории: 216
 • Въглехидрати: 44 грама
 • Фибри: 3,5 грама
 • Мазнини: 1,8 грама
 • Протеин: 5 грама
 • Тиамин (B1): 12% от дневната нужда
 • Ниацин (B3): 15% от дневната нужда
 • Пиридоксин (B6): 14% от дневната нужда
 • Пантотенова киселина (B5): 6% от дневната нужда
 • Желязо: 5% от дневната нужда
 • Магнезий: 21% от дневната нужда
 • Фосфор: 16% от дневната нужда
 • Цинк: 8% от дневната нужда
 • Мед: 10% от дневната нужда
 • Манган: 88% от дневната нужда
 • Селен: 27% от дневната нужда

Това пълнозърнесто зърно също е добър източник на фолат, рибофлавин (B2), калий и калций.

Освен това кафявият ориз е с изключително високо съдържание на манган. Този малко известен минерал е жизненоважен за много важни процеси в тялото, като развитие на костите, заздравяване на рани, метаболизъм на мускулни контракции, нервна функция и регулиране на кръвната захар.

Освен че е отличен източник на витамини и минерали, кафявият ориз осигурява и мощни растителни съединения. Kафявият ориз съдържа феноли и флавоноиди, клас антиоксиданти, които помагат за защитата на тялото от оксидативен стрес.

Проучванията показват, че антиоксидантите, открити в ориза може да са причината за ниското разпространение на някои хронични заболявания в райони на света, където оризът е основна храна.

Добър ли е кафявият ориз за отслабване?

Замяната на по-рафинирани зърна с кафяв ориз може да ви помогне да отслабнете.

В рафинираните зърнени храни като бял ориз, бяла паста и бял хляб липсват фибрите и хранителните вещества, които се съдържат в пълнозърнестите храни като кафявия ориз.

Фибрите ви помагат да сте сити за по-дълъг период от време, така че изборът на храни, богати на фибри, може да ви помогне да консумирате по-малко калории като цяло.

Всъщност проучванията показват, че хората, които ядат повече пълнозърнести храни като кафяв ориз, тежат по-малко от тези, които консумират по-малко пълнозърнести храни.

Замяната на белия ориз с кафяв ориз също може да помогне за намаляване на коремните мазнини. В едно проучване 40 жени с наднормено тегло, които са яли 2/3 чаша (150 грама) кафяв ориз на ден в продължение на шест седмици, са имали значително намаление на телесното тегло и обиколката на талията в сравнение с жените, които са яли същото количество бял ориз.

С какво кафявият ориз превъзхожда белия? - ricebrownparsi 1024x768 1

Полезен за сърцето

Няма съмнение, че кафявият ориз е здравословна за сърцето храна. Той е богат на фибри и полезни съединения, които могат да помогнат за намаляване на риска от сърдечни заболявания.

Освен че е добър източник на фибри, кафявият ориз съдържа съединения, наречени лигнани, които могат да помогнат за намаляване на рисковите фактори за сърдечни заболявания.

Полезен за хората с диабет

Намаляването на приема на въглехидрати и изборът на по-здравословни варианти е жизненоважно за контрола на кръвната захар.

Въпреки че въглехидратите имат най-голямо влияние върху кръвната захар, хората с диабет могат да намалят скоковете на кръвната захар и инсулина, като ядат по-малко рафинирани зърна като бял ориз.

Плюс това, замяната на белия ориз с кафяв може да намали шансовете за развитие на диабет тип 2 на първо място.

 Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares