Информацията за сушените плодове е много противоречива. Някои казват, че това е питателна и здравословна закуска, докато други твърдят, че не е по-добро от бонбони.
Това е подробна статия за сушените плодове и как те могат да повлияят на вашето здраве.
Какво представляват сушени плодове?
Сушените плодове са плодове, от които почти цялото съдържание на вода е премахнато чрез методи на сушене. Плодът се свива по време на този процес до малък, богат на енергия изсушен плод.
Стафидите са най-разпространеният вид, следвани от фурмите, сините сливи, смокините и кайсиите.
Предлагат се и други разновидности на сушени плодове, понякога в захаросана форма (покрити със захар). Те включват манго, ананаси, боровинки, банани и ябълки.
Сушените плодове могат да се съхраняват много по-дълго от пресните плодове и могат да бъдат удобна закуска, особено при дълги пътувания, където не е налично охлаждане.
Сушените плодове са пълни с микроелементи, фибри и антиоксиданти и са много питателни.
Едно парче сушен плод съдържа приблизително същото количество хранителни вещества като пресния плод, но кондензирано в много по-малка опаковка. Следователно една порция може да осигури голям процент от дневния препоръчителен прием на много витамини и минерали, като например на фолиева киселина.
По тегло сушените плодове съдържат до 3,5 пъти повече фибри, витамини и минерали от пресните плодове.
Все пак има някои изключения. Например, съдържанието на витамин С е значително намалява когато плодовете се изсушат.
Сушените плодове също са добър източник на много растителни съединения, включително мощни антиоксиданти.
Стафиди
Стафидите могат да намалят риска от определени заболявания
Стафидите са сушено грозде.Те са пълни с фибри, калий и различни полезни за здравето растителни съединения. Имат нисък до среден гликемичен индекс и нисък инсулинов индекс.
Това означава, че стафидите не причиняват големи скокове на кръвната захар или нивата на инсулин след хранене.
Проучванията показват, че яденето на стафиди може да доведе до:
- по-ниско кръвно налягане;
- подобрен контрол на кръвната захар;
- понижаване на възпалителните маркери и холестерола в кръвта;
- повишено чувство за ситост.
Всички тези фактори трябва да допринесат за намаляване на риска от развитие на диабет тип 2 и сърдечни заболявания.
Сини сливи
Сините сливи са естествени лаксативи и могат да помогнат в борбата с болестите
Те са много питателни, богати на фибри, калий, бета-каротин (витамин А) и витамин К. Те са известни със своите естествени слабителни ефекти.
Това се дължи на високото им съдържание на фибри и захарен алкохол, наречен сорбитол, който се намира естествено в някои плодове.
Доказано е, че яденето на сини сливи помага за подобряване на честотата и консистенцията на изпражненията. Смята се, че сините сливи са дори по-ефективни при облекчаване на запека от псилиума, който е друго обичайно лекарство.
Като чудесен източник на антиоксиданти, сините сливи могат да инхибират окисляването на LDL холестерола и да помогнат за предотвратяване на сърдечни заболявания и рак.
Сините сливи също са богати на минерал, наречен бор, който може да помогне в борбата с остеопорозата.
Освен това сините сливи са много засищащи и не причиняват бързи скокове в нивата на кръвната захар.
Кои сушени плодове трябва да избягваме?
Тези с добавена захар! Освен това бъдете внимателни като цяло с всички сушени плодове, защото съдържат доста калории, много повече от свежите си роднини.