Кой е по-здравословен – спанакът или кейлът?

Кой е по-здравословен – спанакът или кейлът?

И спанакът, и кейлът са съдържат мощни хранителни вещества, свързани с редица впечатляващи ползи за здравето.

Въпреки че произхождат от напълно различни семейства растения, те често се използват взаимозаменяемо в рецепти, вариращи от салати до супи до смутита и други.

И все пак, въпреки многото им прилики помежду им, разликите също не са малко и са доста интересни. Кой от тези зеленчуци е по-здравословен?

Хранителен състав

Както кейлът, така и спанакът са много питателни, нискокалорични зеленчуци, които осигуряват широк спектър от важни витамини и минерали.

И двата зеленчука са с високо съдържание на витамин К – ключов витамин, участващ в здравословното съсирване на кръвта и образуването на костите.

Плюс това те са богати на витамин С, който играе централна роля в превенцията на заболяванията и имунната функция.

И двата зеленчука съдържат фибри и няколко други важни микроелементи в различни количества, включително витамин А, рибофлавин и калций.

Спанакът и кейлът предлагат подобно количество от няколко хранителни вещества, но има и някои разлики.

Например кейлът съдържа повече от два пъти повече витамин С, докато спанакът осигурява повече витамин К, витамин А и фолат.

Въпреки че спанакът и кейлът имат различни концентрации на определени хранителни вещества, като цяло и двата са много питателен избор на зеленчуци.

Кой е по-здравословен - спанакът или кейлът? - grow kale 1200x667 1

Ползи за здравето

Както кейлът, така и спанакът са свързани с впечатляващи ползи за здравето.

И двата зеленчука са богати на антиоксиданти – съединения, които помагат за предотвратяване на окислително увреждане на вашите клетки и предпазват от хронични заболявания.

Освен това е доказано, че всеки от тях влияе положително върху здравето на сърцето чрез подобряване на няколко рискови фактора за сърдечни заболявания, като висок холестерол и кръвно налягане.

Недостатъци

Спанакът съдържа оксалат, който може да попречи на усвояването на калций в тялото ви и може да допринесе за образуването на камъни в бъбреците.

Кейлът съдържа гоитрин, съединение, което може да попречи на функцията на щитовидната жлеза. Яденето на достатъчно йод и готвенето на зеле преди консумация може да помогне за предотвратяване на потенциални негативни странични ефекти.

Все пак и двете са невероятно богати на хранителни вещества и могат да се консумират като част от добре закръглена, здравословна диета.

Кой е по-здравословен - спанакът или кейлът? - 642x361 10 iron rich foods your toddler needs spinach

Кейлът или спанакът е по-здравословен?

Кейлът и спанакът може леко да се различават по отношение на хранителна стойност и ползи за здравето, но и двете могат да бъдат включени като част от здравословната диета.

Всеки от двата зеленчука не само носи различен набор от хранителни вещества на масата, но те също могат да добавят малко разнообразие и нови вкусове към вашата диета.

В идеалния случай, опитайте да включите няколко порции от всяко в седмичните си хранения, заедно с асортимент от други листни зеленчуци, като римско зеле, манголд, зеле и зеле.

Ето няколко прости идеи, за да започнете да добавяте тези вкусни зеленчуци към диетата си:

  1. Добавете зеле или спанак към салата си.
  2. Използвайте кейл или спанак като гарнитура за любимите си ястия, включително сандвичи, такос, паста или гювечи.
  3. Опитайте да сотирате и овкусите кейл или спанак като здравословна гарнитура към основните си ястия.
  4. Комбинирайте избраните от вас зеленчуци с други зеленчуци и яйца, за да направите обилна и витаминозна закуска.
  5. Разбийте зелено смути, като използвате кейл, спанак и няколко от любимите си плодове и зеленчуци.


Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares