5 ползи за здравето от яденето на яйца

5  ползи за здравето от яденето на яйца

Яйцата са една от малкото храни, които трябва да бъдат класифицирани като „суперхрани“. Те са заредени с хранителни вещества, някои от които са рядкост в съвременната диета.

Ето 5 ползи за здравето от яйцата, които са потвърдени в изследвания върху хора:

1. Невероятно питателна храна

Яйцата са сред най-питателните храни на планетата.

Едно цяло яйце съдържа всички хранителни вещества, необходими за превръщането на една клетка в малко пиле.

Едно голямо сварено яйце съдържа:

  • 78 калории, 6 грама протеин и 5 грама мазнини;
  • витамин А: 8% от дневна стойност;
  • фолиева киселина: 6% от дневна стойност;
  • пантотенова киселина (витамин B5): 14% от дневна стойност;
  • витамин B12: 23% от дневна стойност;
  • рибофлавин (витамин B2): 20% от дневна стойност;
  • фосфор: 7% от дневна стойност;
  • селен: 28% от дневна стойност.

Яйцата също съдържат прилични количества витамин D, витамин Е, витамин В6, калций и цинк

Всъщност яйцата са идеалната храна. Те съдържат малко от почти всички хранителни вещества, от които се нуждаете.

5 ползи за здравето от яденето на яйца - shutterstock 1020179506

2. Имат високо съдържание на холестерол, който обаче не оказва неблагоприятно влияние върху холестерола в кръвта

Вярно е, че яйцата са с високо съдържание на холестерол. Въпреки това е важно да имате предвид, че не е задължително холестеролът в диетата да влияние върху нивата на холестерола в кръвта или риска от сърдечни заболявания.

Всъщност черният дроб  произвежда големи количества холестерол всеки ден. Когато приемате повече холестерол с храната си, черният ви дроб има способността да регулира нивата на холестерола, като произвежда по-малко, за да го изравни.

Независимо от това реакцията към яденето на яйца варира между отделните индивиди.

При 70% от хората приемането на холестерол може да не повиши холестерола в кръвта или само леко да го повиши (наречени „хипо реагиращи“).

В останалите 30% от населението (наречени „хипер реагиращи“) яйцата или други източници на хранителен холестерол могат да доведат до голямо повишаване на холестерола в кръвта

3. Повишават „добрия“ холестерол

Хората, които имат по-високи нива на така наречения добър холестерол, обикновено имат по-нисък риск от сърдечни заболявания, инсулт и други здравословни проблеми.

5 ползи за здравето от яденето на яйца - how to boil eggs main 1 2 1

4. Съдържат холин

Холинът е хранително вещество, за което повечето хора дори не знаят, че съществува, но въпреки това е невероятно важно вещество и често се групира с витамините от група В.

Холинът се използва за изграждане на клетъчни мембрани и играе роля в производството на сигнални молекули в мозъка, заедно с различни други функции.

Целите яйца са отличен източник на холин. Едно яйце съдържа повече от 100 мг от това много важно хранително вещество.

5. Съдържат лутеин и зеаксантин

Една от последиците от стареенето е, че зрението има тенденция да се влошава.

Има няколко хранителни вещества, които помагат да се противодейства на някои от дегенеративните процеси, които могат да засегнат очите ни.

Две от тях са лутеинът и зеаксантинът. Те са мощни антиоксиданти, които се натрупват в ретината на окото.

Проучванията показват, че консумацията на адекватни количества от тези хранителни вещества може значително да намали риска от катаракта и макулна дегенерация, две много често срещани очни заболявания.

Яйчните жълтъци съдържат големи количества както лутеин, така и зеаксантин.

Яденето на 1 яйце дневно в продължение на 5 седмици повишава кръвните нива на лутеин с 26% и на зеаксантин с 38% при по-възрастни хора.

Яйцата също са с високо съдържание на витамин А. Дефицитът на витамин А е най-честата причина за слепота в света.



Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares