Сушените плодове – полезни или не толкова?

Сушените плодове – полезни или не толкова?

Информацията за сушените плодове е много противоречива. Някои казват, че това е питателна и здравословна закуска, докато други твърдят, че не е по-добро от бонбони.

Това е подробна статия за сушените плодове и как те могат да повлияят на вашето здраве.

Какво представляват сушени плодове?

Сушените плодове са плодове, от които почти цялото съдържание на вода е премахнато чрез методи на сушене. Плодът се свива по време на този процес до малък, богат на енергия изсушен плод.

Стафидите са най-разпространеният вид, следвани от фурмите, сините сливи, смокините и кайсиите.

Предлагат се и други разновидности на сушени плодове, понякога в захаросана форма (покрити със захар). Те включват манго, ананаси, боровинки, банани и ябълки.

Сушените плодове могат да се съхраняват много по-дълго от пресните плодове и могат да бъдат удобна закуска, особено при дълги пътувания, където не е налично охлаждане.

Сушените плодове са пълни с микроелементи, фибри и антиоксиданти и са много питателни.

Едно парче сушен плод съдържа приблизително същото количество хранителни вещества като пресния плод, но кондензирано в много по-малка опаковка. Следователно една порция може да осигури голям процент от дневния препоръчителен прием на много витамини и минерали, като например на фолиева киселина.

По тегло сушените плодове съдържат до 3,5 пъти повече фибри, витамини и минерали от пресните плодове.

Все пак има някои изключения. Например, съдържанието на витамин С е значително намалява когато плодовете се изсушат.

Сушените плодове също са добър източник на много растителни съединения, включително мощни антиоксиданти.

Сушените плодове – полезни или не толкова? - raisins on a wooden spoon

Стафиди

Стафидите могат да намалят риска от определени заболявания

Стафидите са сушено грозде.Те са пълни с фибри, калий и различни полезни за здравето растителни съединения. Имат нисък до среден гликемичен индекс и нисък инсулинов индекс.

Това означава, че стафидите не причиняват големи скокове на кръвната захар или нивата на инсулин след хранене.

Проучванията показват, че яденето на стафиди може да доведе до:

  • по-ниско кръвно налягане;
  • подобрен контрол на кръвната захар;
  • понижаване на възпалителните маркери и холестерола в кръвта;
  • повишено чувство за ситост.

Всички тези фактори трябва да допринесат за намаляване на риска от развитие на диабет тип 2 и сърдечни заболявания.

Сушените плодове – полезни или не толкова? - ebf9598f8d89784c25a1fe1f056c8231d6e1d5e7

Сини сливи

Сините сливи са естествени лаксативи и могат да помогнат в борбата с болестите

Те са много питателни, богати на фибри, калий, бета-каротин (витамин А) и витамин К. Те са известни със своите естествени слабителни ефекти.

Това се дължи на високото им съдържание на фибри и захарен алкохол, наречен сорбитол, който се намира естествено в някои плодове.

Доказано е, че яденето на сини сливи помага за подобряване на честотата и консистенцията на изпражненията. Смята се, че сините сливи са дори по-ефективни при облекчаване на запека от псилиума, който е друго обичайно лекарство.

Като чудесен източник на антиоксиданти, сините сливи могат да инхибират окисляването на LDL холестерола и да помогнат за предотвратяване на сърдечни заболявания и рак.

Сините сливи също са богати на минерал, наречен бор, който може да помогне в борбата с остеопорозата.

Освен това сините сливи са много засищащи и не причиняват бързи скокове в нивата на кръвната захар.

Кои сушени плодове трябва да избягваме?

Тези с добавена захар! Освен това бъдете внимателни като цяло с всички сушени плодове, защото съдържат доста калории, много повече от свежите си роднини.

 

 



Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares