Ако се стремим към здравословно хранене, задължително трябва да обръщаме внимание на междинните закуски. Не е необичайно да огладнеем леко между основните хранения, но точно тук е момента, в който често посягаме към бисквитите с добавена захар или чипса.
Трябва да бъде подготвени и да имаме под ръка здравословни закуски, за да не „прегрешим“ с нещо преработено. Ето нашите предложения:
1. Варени яйца
Никога не е лоша идея да имате под ръка твърдо сварени яйца като бърз източник на протеин. Съхранявайте ги винаги в хладилник.
Яйцата са перфектна междинна закуска и за децата. Те са много хранителни. Съдържат много витамини и минерали, включително витамин В12, рибофлавин и селен. Съдържат и два каротеина – лутеин, и зеаксантин. Те са полезни за очното здраве.
В допълнение яйцата са богати и на холин – витамин, необходим за правилното развитие на мозъка.
2. Бананови овесени бисквити
Иска ви се нещо сладко – защо не? Домашните бананови бисквитки са здравословна закуска за деца и възрастни, която си е истинско лакомство. Пюрето от банани придава сладостта, която няма как да не ви допадне, а не добавена рафинирана захар.
Ето как да си ги приготвите:
- 3 зрели банана, пасирани
- 1/3 чаша (80 ml) кокосово масло
- 2 чаши (160 грама) валцувани овесени ядки
- 1/2 чаша (80–90 грама) настърган черен шоколад или сушени плодове
- 1 чаена лъжичка (5 ml) ванилия
Смесете всички съставки в купа и с помощта на лъжица отделяйте количеството тесто за всяка бисквита. Оформете и сложете бисквитите в намазнена тава и печете 10-20 минути на 175 C.
3. Стафиди
Стафидите са сушено грозде. Те имат почти всички хранителни вещества, открити в прясното грозде.
Стафидите съдържат завидно количество желязо, хранително вещество, от което не получаваме достатъчно и което е необходимо за транспортирането на кислород в тялото.
Интересен факт е, че стафидите могат да бъдат полезни за зъбите. Те съдържат олеанолова киселина, която предотвратяват полепването на бактерии по тях.
Опаковките със стафиди са лека закуска, която е много по-здравословна от повечето готови храни.
4. Руло с пуешко и авокадо
Руло от пуешко и авокадо е лесна за консумация и здравословна закуска. Пуешкото е добър източник на протеин, който е отговорен за изграждането и възстановяването на тъканите в тялото ви. Освен това е много засищащо.
Авокадото е пълно с полезни за сърцето мазнини, заедно с фибри, фолат, пантотенова киселина, калий, няколко антиоксиданта и витамини С и К.
За да направите руло от пуешко и авокадо, първо обелете и нарежете авокадото. Увийте по едно парче готово за хапване пуешко месо около всеки резен авокадо и това е всичко. Консумирайте за предпочитане веднага, за да не покафенее авокадото.
5. Морковени пръчици и хумус
Хумусът е гъста, кремообразна паста, направена от нахут, която съдържа фибри, фолат и много антиоксиданти. Хумусът е вкусен с пръчици от моркови или други сурови зеленчуци. Получава се отлична междинна закуска – вкусна, хранителна и готова за минута.
6. Парче плод
Междинните закуски за чудесен момент да вземете своите порции плодове на ден. Важно е да изяждаме поне два цели плода всекидневно. Изборът е огромен във всеки сезон. Наслаждавайте е на тези божествени дарове и ще получите в допълнение много витамини, минерали, фибри и антиоксиданти.
Ако не предпочитате плодовете като междинна закуска, то непременно ги направете ваш десерт.