Австрийската кухня – класика и история

Австрийската кухня – класика и история

Ако планирате пътуване в Австрия, не пропускайте да изследвате и тяхната кухня. Ето нашите съвети какво и къде да опитате там.

В ресторанта

Grießnockerlsuppe – супа с кнедли от грис

Тази супа може да изглежда водниста, но има чудесен вкус. Кнедлите от грис създват усещането за плътност и съдържание. Grießnockerlsuppe се счита както за традиционно австрийско ястие, популярно във Виена, така и за баварско ястие в Южна Германия.

За да направите кнедлите, разпенете маслото с яйцата и грис със щипка сол и индийско орехче. Оставете кнедлите да „отпочинат“ преди да ги сварите във вряща подсолена вода. После ги сложете в телешката супа и украсете с накълцан див лук.

Австрийската кухня – класика и история - griessnockerlsuppe

Tafelspitz – кралят на ястията с говеждо месо

Друго популярно ястие във виенската кухня е Тафелшпиц. Варено телешко или говеждо може да не звучи особено апетитно, но задушаването му с кореноплодни зеленчуци и подправки, го прави наистина страхотно ароматно и вкусно. Гарнитурата от ябълка, заквасена сметана и див лук и хрян, наистина вдъхва живот на ястието.

Малко съмнителни исторически източници твърдят, че това е било любимо ястие на император Франц Йозеф I и с неговото одобрение, цитирано в книга от 1912 г. за традиционна австрийска храна, разпространена в Австро-Унгарската империя.

Австрийската кухня – класика и история - tafelspitz mit meerrettichsosse 1

Wiener Backhendl

Друго типично австрийско ястие от Виена е Wiener Backhendl, често просто съкратено до Backhendl. Това са пилешки бутчета в галета, които са дълбоко пържени и леко подправени. Отново идва с резен лимон и гарнитура от маруля.

Традиционна австрийска картофена салата

Пресни картофи се обелват и сваряват, след което се сервират с нарязан червен лук, олио и ябълков оцет. Някои рецепти добавят малко захар, но истинската тайна съставка е традиционната австрийска горчица Estragon.

Kaiserschmarren – бъркотията на императора

Schmarren означава накъсване или бъркане, бъркотия или миш-маш. Кайзер, всички знаем, означава крал. Така че как ястие с име, означаващо нещо като бъркотията на краля, да не те заинтригува?

Представлява палачинка, която е леко плътна, пухкава и леко карамелизирана. Накъсва се на парчета с вилица, докато се пържи в процес с толкова легенди зад произхода му, колкото има начини да завършите ястието.

Австрийската кухня – класика и история - kaiserschmarren mit brombeerkompott

Ако ви поканят на гости е неделя, очаквайте Zwiebelrostbraten – традиционен неделен обяд.

С произход, споделен между Виена и швабска Германия, Zwiebelrostbraten включва печено говеждо и печен лук, поднесени със сос и варени картофи.

Говеждото получава доста обработка, преди да влезе във фурната. Подправя се със сол и черен пипер, понякога се натрива с горчица или чесън. Краищата му се подрязват, повърхностите се притискат в брашно и се задушават в масло със или без лука.

Лукът понякога се поръсва с малко червен пипер, като може да бъде сготвен в соса или хрупкаво запечен върху месото, в зависимост от това как и кога е станало добавянето на бульона или вино.

Австрийската кухня – класика и история - omas zwiebelrostbraten 8291

Ако огладнеете по време на разходка

Würstelstand или щанд за колбаси може да се намери в целия град. Те сервират големи порции колбаси, кифли и лук. Забавен факт е, че Würstelstands започват биснеса си като преносими хранителни павилиони, които имат за задача да помогнат на хората с увреждания, завърнали се след войната. Едва през 60-те години на миналия век законите им позволят да спрат да се движат и да останат неподвижни.

 



Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares