Спасение ли е нисковъглехидратна диета от диабет тип 2?

Спасение ли е нисковъглехидратна диета от диабет тип 2?

Скорошно кохортно проучване, базирано на първична медицинска помощ, показа, че около 97% от пациентите с диабет тип 2, които са прeминали на диета с ниско съдържание на въглехидрати, са имали подобрения в гликемичния контрол на кръвта.

Около 51% от пациентите с диабет тип 2 са постигнали ремисия при диета с ниско съдържание на въглехидрати, като хората, диагностицирани с диабет тип 2 през предходната година, са по-склонни да постигнат ремисия, отколкото тези, които са имали диабет за по-дълъг период от време.

Тези открития предполагат, че диета с ниско съдържание на въглехидрати може да бъде жизнеспособна нефармакологична опция за постигане на добър гликемичен контрол и потенциална ремисия при хора с диабет тип 2.

Скорошно проучване, публикувано в BMJ Nutrition, Prevention & Health, показа, че диета с ниско съдържание на въглехидрати е ефективна за постигане на гликемичен контрол при хора, живеещи с диабет тип 2.

Освен това повече от половината от участниците, приели диета с ниско съдържание на въглехидрати, са постигнали ремисия на диабет тип 2, което означава, че в крайна сметка са успели да спрат да приемат лекарства.

Спасение ли е нисковъглехидратна диета от диабет тип 2? - good carbs vegetables beans

Ремисия на диабет тип 2

Индивидите с диабет тип 2 показват неадекватен контрол на нивата на кръвната захар поради неспособността на тялото да използва ефективно инсулина и да абсорбира захарта.

В резултат на това хората с диабет имат повишени нива на кръвна захар и гликиран хемоглобин или нива на хемоглобин A1c (HbA1c). Хемоглобин A1c е форма на хемоглобин, която е свързана с глюкозата и отразява средните нива на кръвната захар през предходните 2 до 3 месеца.

Освен това диабет тип 2 е свързан с прогресивно намаляване на способността за контрол на нивата на кръвната захар, което изисква употребата на по-голям брой лекарства с течение на времето.

Традиционно лекарите смятат диабет тип 2 за нелечимо състояние, което продължава цял живот. Последните изследвания обаче показват, че дългосрочната ремисия на диабет тип 2 е възможна.

Такава ремисия на диабета се отнася до връщане към преддиабетно ниво на HbA1c — под 48 милимола на мол (mmol/mol) или 6,5% — и нива на кръвната захар при липса на употреба на лекарства в продължение на поне 3 месеца.

Спасение ли е нисковъглехидратна диета от диабет тип 2? - low carb diet meal plan and menu 1296x728 feature

Може ли диета с ниско съдържание на въглехидрати да помогне?

Около 80-90% от хората с диабет тип 2 имат наднормено тегло или затлъстяване. Проучванията показват, че загубата на тегло, постигната чрез бариатрична хирургия или чрез ограничаване на приема на калории, може да доведе до ремисия на диабет тип 2.

Прекомерният прием на калории води до натрупване на мазнини около черния дроб. Това е свързано с намалена чувствителност на черния дроб към глюкоза и впоследствие намалена секреция на инсулин от бета-клетките на панкреаса.

Проучванията показват, че намаляването на енергийния прием може да предизвика ремисия на диабет тип 2 чрез намаляване на нивата на чернодробни мазнини и подобряване на функцията на бета-клетките на панкреаса.

Диетата с ниско съдържание на въглехидрати  ограничава на приема на храни с високо съдържание на захари, които водят до скок в нивата на кръвната захар.

 

 

 Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares