Зелето е изключително полезен зеленчук, освен това е и евтин. На всичкото отгоре е много нискокалорично във всички начини на приготвянето му. То има само 24 калории в пресен вид, а като кисело дори още по-малко – 18.
Карфиолът, бриколите, брюкселското зеле, къдраво зеле, китайско зеле и още много други зеленчици, са от семейство кръстоцветни и споделят много общи качества.
Различните видове зеле са чудесни основни и допълващи съставки в много ястия. Изпробвайте две нашите предложения – зелева супа по португалска рецепта и екстравагатно брюкселско зеле с бекон и кестени. Ако не разполагате с кестени, може да ги замените с варени картофи с подправки.
И двете рецепти са леко екстравагантни за типичния български вкус. Ако търсите нещо ново и различно, но в същото време полезно и лесно за готвене, непременно ги изпробвайте.
Зелева супа по португалски
Време за подготовка: 30 мин
Време за готвене: от 30 минути до 1 час
Порции: 6-8
Необходимите продукти:
- 2 глави лук, нарязани на ситно;
- 4 скилидки чесън, счукани;
- 60 мл. зехтин;
- 1 колбас чоризо;
- 6 големи картофа;
- 1,5 литра зеленчуков или пилешки бульон;
- сол на вкус;
- прясно смлян черен пипер, на вкус;
- 2 дафинови листа;
- една средно голяма зелка;
- пушен червен пипер и зехтин за дресинга.
Начин на приготвяне
Внимателно запържете лука и чесъна в зехтина, докато омекнат и станат прозрачни.
Нарежете чоризото на ситно и го добавете в тигана при лука и запържете още малко.
После добавете нарязаните на кубчета картофи. Те ще поемат вкуса на колбаса.
Прехвърлете сместа в голяма тава, добавете бульона, подправките и дафиновите листа и гответе, докато картофите омекнат.
През това време нарежете на ситно зелето.
Когато картофите са готови, ги пасирайте в бульона, за да стане гъста основа. Бланширайте зелето във вряща вода за една минута, за да премахнете горчивината, отцедете го и го добавете към кипящия бульон.
Добавете толкова зеле, колкото може да побере бульона.
Оставете да къкри няколко минути. Супата ще придобие цвят на нефрит.
Смесете пушения червен пипер с малко зехтин, за да направите дресинг, който да добавите в супата.
Сервирайте с малко селски хляб.
Брюкселско зеле с бекон и кестени
Време за подготовка: 15 мин
Време за готвене: 15 мин
Порции: 8
Необходимите продукти:
- 1 ¼ кг брюкселско зеле, подрязано (или ако купувате предварително подрязано, купете 1 кг);
- 6 парченца пушен бекон, нарязан на хапки (или използвайте повече, ако желаете);
- 200 грама кестени;
- 50 грама масло.
Начин на приготвяне
Оставете голяма тенджера с подсолена вода да заври, след което добавете 1¼ кг нарязано брюкселско зеле. След като отново заври, гответе 5 минути.
Отцедете, пуснете под студения кран, докато изстине, след което отцедете отново.
Загрейте голям тиган, добавете парчетата пушен бекон, нарязани на хапки и леко запържете за 10 минути, докато станат хрупкави и златисти.
Извадете от тигана, оставяйки мазнината, след това добавете 200 грама кестени и запържете на силен огън за около 5 минути, докато се зачервят. Извадете от тигана.
Добавете брюкселското зеле в тигана с малко вода, след това покрийте и завършете готвенето на среден огън за около 5 минути, като разбърквате от време на време, докато омекне.
Открийте, увеличете котлона, след това добавете повечето от 50-те грама масло и задушете за още 2 минути.
Сложете бекона и кестените, добавете сол и черен пипер, след което сервирайте с останалото масло отгоре.