Жизненоважна част от туризма е търсенето на запомнящи се и уникални изживявания за хранене и пиене навсякъде по света, така наречения кулинарен туризъм.
Точно както има списъци с най-добрите хотели за отсядане и най-добрите места за посещение, има и списък с ястия, които трябва да опитате поне веднъж през живота си.
Когато става въпрос за класиране на храни и напитки, нещата могат да бъдат много субективни, тъй като вкусовете се различават от човек на човек. И все па, има защо точно тези храни да са в него.
Ето обаче списък с най-добрите ястия 10 в света, предложени от експерти и пътешественици.
1. Суши (Япония)
Приготвя се с оцетен ориз и широка гама от съставки, включително морски дарове, зеленчуци и понякога плодове. Сушито е най-вкусно, когато се сервира с уасаби, маринован джинджифил и соев сос.
Популярна гарнитура за сушито са репичките Дайкон. Видът риба в него определя вкуса на сушито. Оцетеният ориз обаче придава на ястието остър вкус като цяло. Рибата тон, змиорката и сьомгата обикновено имат лек вкус, докато сушито с аромат на октопод обикновено е силно на вкус.
2. Ренданг, Индонезия
Често наричан „най-вкусното ястие в света“, Редганг се приготвя чрез задушаване на говеждо месо с кокосово мляко и смес от най-добрите подправки, включително куркума, чесън, лимонена трева, джинджифил, люти чушки и галангал.
След това ястието се задушава за няколко часа, което му придава нежна текстура и екзотичен вкус. Взривът от вкусове със сигурност е една от причините, поради които ястието е обичано в световен мащаб. Това ястие често се сервира на церемонии или в чест на гости.
3. Рамен, Япония
Ако не сте опитвали, трябва да сте чували за Рамен поне веднъж в живота си. Не говорим обаче за пакетираните инстантни юфки. Рамен е японско ястие, приготвено от пшенична юфка и сервирано в бульона заедно със зеленчуци и месо.
Рамен се предлага в няколко вкуса, от остър до пикантен, в зависимост от вкуса на бульона. Всеки регион в Япония има свой собствен вкус и рецепта. Опитайте през живота си поне веднъж.
4. Tом Йонг Гонг, Тайланд
Вид кисела и гореща тайландска супа, Tом Йонг Гонг (Tom Yam Goong) се приготвя със скариди заедно с много здравословни билки и подправки като лимонова трева, лайм, листа от кафир, галангал и червени люти чушки и други.
Супата сякаш съдържа по малко от всички възможни вкусове – пикантно, кисело, солено и сладко. За да се добави още повече вкус, супата се залива с кокосово мляко и сметана. Ястието е любимо на местните в цял Тайланд.
5. Кебап, Турция
Шишчетата са ястие, популярно в Близкия изток, но произхождат от Турция. Те се състоят от смляно месо или морски дарове, плодове и зеленчуци в някои случаи и се приготвят на шиш с голям огън отдолу, точно като барбекю на скара.
Изпозлват се различни придружаващи съставки, включително чесън, черен пипер и растително масло. Овнешко или агнешко месо обикновено са традиционните меса за приготвяне на кебапите. Други рецепти включват говеждо или козешко месо, риба или пиле.
Шишчетата са перфектна комбинация от вкусове, вариращи от остър до пикантен, което ги прави едно от най-добрите ястия в света.
6. Пхо, Виетнам
Просто, но невероятно ястие, Пхо (Pho) е виетнамско ястие, приготвено от оризови спагети и месо (обикновено телешко или пилешко), сервирано в бульон и гарнирано с билки.
Ястието има страхотен аромат, който се задържа дълго време по небцето. Нима точно това не търси истинският кулинарен турист?
Популярна улична храна, Пхо е ароматно, но балансиран по природа ястие, идеално зимните вечери.
7. Патица по пекински, Китай
Патиците за това ястие са специално отгледани и заклани след 60 дни и първо подправени, преди да бъдат изпечени в затворени фурни. Така се постига хрупкавате кожа и тънката текстура на месото.
Ястието се сервира с краставици, пресен лук и сос от сладък боб. Нарязва се пред гостите и се сервира на три части. Първо със захарно-чеснов сос и след това с палачинки. Останалата част от патицата също се поднася с бульона.
Вкусът е толкова възхитителен, че след завършване на ястието, това е единственият начин, по който вече бихте яли патица.
8. Паеля, Испания
Паелята има своите корени във Валенсия, Испания. Това е старо ястие, пресъздадено с модерна нотка в настоящето.
Има различни начини да ядете паеля. Оригиналната рецепта съдържа бял ориз със зелен фасул, месо (заешко или пилешко, понякога патешко), маслени зърна, охлюви, гарнирани с подправки като розмарин и. В рецептата се използва и артишок през сезона му.
Приготвено в зехтин на тиган, ястието е пълно с вкусове и следователно едно от най-добрите ястия в света.
9. Пай с месо и бъбреци, Англия
Британците обичат пайовете си. И как няма? Пай с месо и бъбреци е пикантен пай, пълен с говеждо месо на кубчета, бъбреци (често агнешко, говеждо или свинско), кафяв сос и пържен лук. Представително ястие за британската кухня и култура.
Сосът е съставен от ейл, ароматен телешки бульон и царевично нишесте. За тестото се приготвят специални кори като бутер тесто. Може да ви звучи малко странно, но е факт, че този пай е световно признат от любителите гастрономи.
10. Ябълков щрудел, Австрия
Apfelstrudel, така е известен ябълковият щрудел от Австрия. Ястието се състои от овална кора за щрудел с апетитен ябълков пълнеж вътре.
Ябълковият пълнеж се приготвя с настъргани ябълки, канела, захар, галета и стафиди. Този деликатес става най-вкусен, когато се сервира с ванилов сладолед и бита сметана. Можете да експериментирате с ванилов сос вместо сладолед и крем вместо сметана, за да опитате нови вкусове.
Apfelstrudel може да се сервира по всяко време, придружен от кафе, чай или дори шампанско и се намира лесно във виенските кафенета.
Дори и да не можем да пътуваме до всички тези държави, рецептите и продуктите за тях са вече широко достъпни и в България. Така че може да експериментирате във вашата кухня и да позволите храната да ви отведе до всички тези специални места с своя аромат и вкус.