Нискокалорична диета – колко малко е твърде малко?

Нискокалорична диета – колко малко е твърде малко?

Телата ни се нуждаят от достатъчно калории, за да функционират правилно. Ние напълняваме когато приемаме повече калории, отколкото изгаряме и  обратно – отслабваме когато приемаме по-малко отколкото изгаряме.

Прекалено драстичното намаляване на калориите за твърде дълго време всъщност може да провали усилията ви да отслабнете и дори да причини здравословни проблеми.

Какво са калориите?

С калориите измерваме енергията, която ни дава дадена храна. Енергията играе множество роли в тялото. Когато приемате калории като източник на енергия, тялото ви ще използва по-голямата част от тези калории, за да поддържа базалната скорост на метаболизма и за биологични процеси като поддържане на функционирането на вътрешните ви органи.

Вашето тяло също ще използва част от тази енергия, за да усвои току-що изядената храна. Оставащият прием на калории трябва да захранва ежедневните ви дейности или разхода на енергия при активност.

Как се метаболизират калориите?

Различни фактори влияят на скоростта, с която тялото на всеки човек метаболизира калориите. Медицинските състояния, генетиката и възрастта могат да повлияят колко бързо ще достигнете калориен дефицит или излишък. Различните видове храни също могат да бъдат обработени по различен начин.

Калориите, които идват от протеини и сложни въглехидрати, отнемат много повече време за усвояване на тялото ви, така че имате повече време да изразходите тези калории. При храни с високо съдържание на захар, калориите се усвояват бързо, което означава, че може да ги съхраните като мазнини, вместо да ги използвате за енергия.

Нискокалорична диета - колко малко е твърде малко? - peptide therapy and weight loss 2000x1200 1

Какво се счита за нискокалорична диета?

За поддържане на теглото диетичните насоки през 2020–2025 г. предлагат диапазон от 1600–2400 калории за жените и 2200–3000 за мъжете. Можете да считате всичко под тези числа за нискокалорична диета.

Проблемъте е, че някои популярни диетични планове съветват потребителите да намалят калории до изключително ниски нива. Диетата с HCG, например, доставя само 500 калории на ден, а Master Cleanse предлага диапазон от 600-1200 калории.

Други нискокалорични хранителни планове, като TLC диетата и диетата на Джени Крейг, са по-високи, близо до здравословното –  от 1200 до 1600 калории.

Защо прекаленото намаляване на калориите може да бъде вредно?

Всички се нуждаем от калории, за да оцелеем. Ако тялото ви усети, че не получава достатъчно, то ще се бори с процеса с механизъм, известен като „режим на гладуване“ – противопоставяйки се на търсения от вас резултат от загуба на тегло.

Това е защитен механизъм, който тялото използва, за да предотврати загубата на мазнини. Идеята е, че тялото ви иска да използва вашите мазнини, за да ви поддържа живи, така че да не изгаряте толкова много калории. То намалява скоростта на метаболизма ви, което означава, че използвате по-малко калории. Ако намалите твърде много калориите си, това възпрепятства загубата на тегло.

Нищо прекалено не е добре. Най-общата препоръка е да намалите калориите с 500. Тоест ако се нуждаете от 2000 калории, за отслабване може да ги ограничите до 1500.Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares