6 храни, които са по-полезни в суров вид

6 храни, които са по-полезни в суров вид

Когато става въпрос за хранене за отслабване, важно е не само какво ядете, важно е и как го ядете. Обработката на храната – като готвене, смесване и пасиране – влияе върху съдържанието й на калории. Във всеки случай, колкото по-преработена е една храна, толкова повече енергия освобождава.

Това означава, че ако ядете готвена храна, е по-вероятно да наддадете на тегло, докато хората, които ядат сурова храна, са по-склонни да отслабнат. Защо?

Силно преработената храна е по-смилаема, тя е по-мека и изисква по-малко енергия от тялото ни, за да се разгради. Нишестето става по-устойчиво на храносмилане, когато се охлади след готвене, така че ензимите да не могат да се разграждат толкова лесно.

Остаряла храна, като еднодневни сварени спагети, ще ви осигури по-малко калории от чиния спагети, изядена направо от печката. Технически и двете имат еднакво количество калории, но се възприемат различно от тялото.

За да намалите калориите, откажете се от мекия бял хляб в полза на по-грубите пълнозърнести сортове. Заменете топеното сирене с натурално и консумирайте сурови плодове и зеленчуци вместо варени.

Не всички храни могат или се препоръчва да се ядат сурови. Ето седем храни, за които е препоръчително да се консумират именно в такъв вид.

1. Ядки

Може да харесате печени в масло ядки, но процесът на готвене отнема част от хранителната им стойност. Сравняването на печено и сурово кашу, например, показва, че печенето повишава калориите и мазнините, като същевременно намалява магнезия и желязото.

6 храни, които са по-полезни в суров вид - the health benefits of nuts main image 700 350 bb95ac2

2. Лук

Лукът ви кара да плачете с причина. Съществуват серни съединения, както и антиоксиданти, борещи се с рака, присъстващи в сока от лук, според проучване на университета Корнел. Яденето на суров лук може да помогне за предпазване от рак на белите дробове и простатата. Просто си измийте зъбите след това.

3. Червени чушки

Една средна чушка е само около 32 калории и съдържа един тон витамин С – около 150% от препоръчителната ви дневна стойност, който се разгражда, ако се готви над 375 градуса. Яденето им сурови също помага за предпазване от атеросклероза, която може да доведе до сърдечни заболявания.

6 храни, които са по-полезни в суров вид - download 16

4. Морски водорасли

Пресните морски водорасли се състоят от около 80-90% вода. Освен това те са един от най-добрите източници на хлорофил. Ядливите водорасли, особено нори, са с изключително високо съдържание на водоразтворими витамини и минерали, които лесно се абсорбират в кръвта. Те също са добър източник на желязо, калций и йод.

5. Кокос

Пиенето на кокосова вода е също толкова добро, ако не и по-добро, от спортните напитки. Това е така, защото кокосовите орехи са една от най-естествено хидратиращите храни и имат високи нива на електролити. Не получавате тези хидратиращи ползи, когато консумирате сух кокос. Кокосовата вода е богата на натрий, калий и магнезий.

6 храни, които са по-полезни в суров вид - download 17

6. Боровинки

Боровинките имат повече антиоксиданти от всеки друг плод. Те съдържат здравословни фибри и имат множество ползи за здравето благодарение на високите нива на полифеноли. По подобен начин изследване от Journal of Food Science установи, че обработката променя нивата на полифенолите, което означава, че боровинките е по-добре да се оставят сурови.



Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares