Елдата е изключително питателна и универсална зърнена култура, която придоби популярност през последните години като алтернатива без глутен на традиционните зърнени култури като пшеница и ечемик. Елдата е богата на протеини, фибри и основни хранителни вещества, което я прави отличен избор за тези, които търсят здравословна и балансирана диета.
Елдата е популярна основна храна в много части на света, особено в Азия и Източна Европа. В Япония елдата се използва за приготвяне на юфка соба – традиционно ястие, което обикновено се консумира студено със сос или горещо в бульон.
В Русия и други части на Източна Европа елдата е обичайна гарнитура, която често се сервира с месо, зеленчуци или сос. Палачинките от елда са любима храна за закуска в Съединените щати и Канада, особено в региони със силно френско влияние като Квебек. Елдата също се използва за приготвяне на палачинки и галети във Франция и е популярна съставка в безглутенови печива.
В тази статия ще разгледаме четири вкусни рецепти, които използват елдата като основна съставка.
Палачинки от елда
Тези палачинки са вкусен и здравословен начин да започнете деня си.
Необходимите продукти:
- 1 чаша брашно от елда;
- 1 с. л. бакпулвер;
- 1/4 ч. л. сол;
- 1/2 ч. ч. канела;
- 1 чаша прясно мляко;
- 1 яйце;
- 2 с. л. кленов сироп;
- екстракт от ванилия за аромат.
Начин на приготвяне
Смесете всички сухи съставки заедно в купа, след това добавете мокрите съставки и разбъркайте до гладкост.
Загрейте тиган с незалепващо покритие на среден огън и добавете лъжици от тестото в тигана. Печете по 2-3 минути от всяка страна до златисто кафяво.
Салата от елда
Тази обилна и ароматна салата е идеална за обяд или вечеря.
Необходимите продукти:
- 1 чаша варена елда;
- 1 консерва нахут, отцеден и изплакнат;
- 1 червена чушка, нарязана на кубчета;
- 1/4 чаша нарязан пресен магданоз;
- 1/4 чаша натрошено сирене фета;
- 2 с.л. зехтин;
- 1 с.л. лимонов сок;
- сол и черен пипер на вкус.
Начин на приготвяне
Смесете всички съставки заедно в голяма купа, след това подправете със сол и черен пипер на вкус. Сервирайте охладено или на стайна температура.
Брауни с елда
Тези браунита с елда са вкусно и полезно лакомство.
Необходимите продукти:
- 1/2 чаша брашно от елда;
- 1/2 чаша бадемово брашно;
- 1/2 чаша какао на прах;
- 1/2 ч.ч. бакпулвер;
- 1/4 ч.л. сол;
- 1/2 чаша кленов сироп;
- 1/4 чаша разтопено кокосово масло;
- 2 яйца;
- екстракт от ванилия за аромат.
Загрейте фурната си до 200°. В голяма купа смесете заедно сухите съставки. В отделна купа разбийте заедно мокрите съставки. Добавете мокрите съставки към сухите съставки и разбъркайте, докато се смесят добре.
Изсипете тестото в намазнена тава за печене и печете 20-25 минути или докато клечка за зъби, поставена в центъра, излезе чиста. Оставете браунитата да се охладят, преди да ги нарежете и сервирате.
Елдата е универсално и питателно зърно, което може да се използва в различни рецепти. От солени салати до сладки изкушения, има безброй начини да включите елдата в диетата си. Независимо дали търсите алтернатива без глутен или просто искате да опитате нещо ново, тези четири рецепти със сигурност ще ви харесат. Опитайте ги и се насладете на вкусния, орехов вкус на това прекрасна храна.