В Нова Зеландия има много валежи, почвата е плодородна и много земя в съотношение с размера на населението, което означава, че страната се справя почти сама с изхранването си.
Повечето новозеландци са потомци на британски заселници, така че навиците за хранене и пиене на новозеландците са силно повлияни от британските кулинарни традиции, но разбира се с някои отличителни различия.
Традиционната новозеландска семейна храна може да се обобщи като „месо и зеленчуци“, обикновено овнешко или говеждо плюс три или четири различни вида зеленчуци. Гамата от предпочитани зеленчуци е широка, но почти винаги включва картофи, моркови, зелен грах, тиква, спанак и цвекло.
Повечето новозеландци живеят в бунгала на парцел с поляна отпред, често със зеленчукова градина отзад. Много от хората сами отглеждат всички зеленчуци, от които се нуждаят.
Зеленчуците обикновено се кпнсумират варени. Някои, като цвеклото, се консервират в в буркани. Основните използвани подправки са черен пипер и сол.
Месо
Овцете осигуряват на новозеландците евтино месо. Те са известни с любовта си към овнешкото месо. Колбасите също обичайно присъстват в чиниите на новозеландците, често консумирани с горчица или доматен сос. Гювечът пък е любим на много новозеландски семейства, като обикновено се сервира през уикенда за вечеря.
Рибата и пилешкото месо също са много обичани. Петък обикновено е ден за риба и пържени картофи, а пайовете с месо са другата основна бърза храна в Нова Зеландия. Месният пай в Нов Зеландия се приготвя с настъргано варено месо.
Млечни продукти
Нова Зеландия има огромна млечна индустрия, като потреблението на млечни продукти съответства на това. Млякото, маслото и сиренето се използват широко в новозеландската кухня. Сирене и картофи са много често срещана комбинация, често се пекат заедно във фурната.
През последните десетилетия Нова Зеландия разви по-усъвършенствана индустрия за производство на сирене. То често се консумира с чаша вино – друг продукт, с който Нова Зеландия си направи име през последния половин век.
Плодове
Нова Зеландия е добре известна в света като основен производител на киви. Нова Зеландия обаче е и основен производител на ябълки, отглеждани предимно в залива Хоукс, който е един от най-слънчевите региони на Нова Зеландия. Новозеландското грозде, под формата на вино, както и авокадото, също са големи експортни култури.
Ако посетите Нова Зеландия, има няколко храни, които непременно трябва да опитате.
Морски дарове
Paua (вид охлюв) е черупчест със силен аромат и черупка, чиято вътрешна повърхност се използва за декоративни цели. Обикновено се сервират пържени, но изискват внимателно готвене, за да не стане плътта им жилава.
Кина е вид новозеландски морски таралеж. Ако харесвате вкуса на гъши дроб, тогава вероятно ще харесате и богатия, остър, землист вкус на кината.
Bluff oysters са стриди от студените води на пролива Foveaux, който минава между Южния остров и остров Стюарт. Сезонът им е кратък – от март до август, а търсенето е голямо. Следователно придобиването на блъф стриди често изисква известно усилие и не малко пари, така че са само за най-отдадените гастрономи.
Риба
Снаперът е вероятно най-любимата риба в Нова Зеландия. Тя е с розово-бяла, мека, люспеста плът, с малко кости и леко сладникав вкус. Този вид ципура се среща главно в и около Северния остров.
Сьомгата е въведена риба в Нова Зеландия, но е част от пейзажа повече от век. Риболовът на сьомга в реките на Нова Зеландия е едно от най-големите забавления в страната, но все пак голяма част от сьомгата в Нова Зеландия се отглежда във ферми.