Нямате апетит когато сте болни – какво трябва да направите

Нямате апетит когато сте болни – какво трябва да направите

За съжаление на всеки от нас се случа да се разболее. Понякога е някой тривиален вирус, а друг път се налага да се борим с по-сериозни заболявания. Много често и в двата случая губим апетит, нямаме желание да се храним. Това обаче може да е в наша вреда, защото имаме или не апетит, тялото продължава да се нуждае от хранителни вещества.

Нормално е, например, ако сме хванали грип, ден-два почти да не се храним. В известен смисъл може би така дори помагаме на организма да оздравее, като спестяваме усилията му да храносмила. Ето защо често тогава от вътре ни идва да я дем съвсем леки храни като постна супа или кисело мляко. Други вируси пък дразнят силно стомаха и имаме гадене, повръщане и други проблеми, които правят храненето почти невъзможно.

Ако обаче повече от два дни нямаме желание или възможност да се храним, трябва да вземем мерки това да се промени, тъй като рискуваме да прибавим още проблеми към така влошеното ни състояние.

Правилното хранене помага да получите хранителните вещества, от които тялото ви се нуждае, за да оздравее. Храната може също да ви помогне и да се почувствате по-добре. Важно е да направите каквото можете, за да поддържате приема на калории, протеини и течности по време на лечението. Защо?

Приемането на достатъчно калории и хранителни вещества предотвратява загубата на тегло и липсата на енергия и може да подобри поносимостта ви към лечението. Водата и другите течности помагат на тялото да абсорбира хранителни вещества, да се бори с умората и да елиминира отпадъците. Те също така поддържат имунната ви система в борбата срещу инфекциите.

Пациентите с рак могат да загубят апетита си по много различни причини, включително химиотерапия, радиация, лекарства, умора, рани в устата и/или депресия. Мислете за доброто хранене като за съществена част от вашето възстановяване и направете всичко възможно, за да стимулирате апетита си.

Нямате апетит когато сте болни - какво трябва да направите - rsz shutterstock 565946605

Начини за подобряване на апетита

Вместо две или три големи хранения, яжте малки порции често през целия ден.

Направете си лека закуска между храненията и преди лягане. Изберете храни с високо съдържание на калории и протеини, като сандвичи, млечни шейкове, сирене и бисквити, фъстъчено масло и желе върху препечен хляб и зърнени храни с пълномаслено мляко.

Леките упражнения за 10-15 минути преди хранене. Те могат да подобрят апетита ви.

Направете храненето приятно изживяване. Яжте в приятна обстановка, пуснете любимата си музика, споделете храненето си с добра компания.

Коригирайте подправките в храната си, ако усещането за вкус или обоняние се промени по време на лечението.

Избягвайте храни или напитки, които имат силна миризма.

Разчитайте на любимите си храни, когато апетитът ви е намален.

Говорете с Вашия лекар за лекарства за облекчаване на симптомите, които пречат на желанието или способността ви да ядете.

Винаги се консултирайте с вашия лекар дали има храни или напитки, които не трябва да приемате. По-сериозните и дълготрайни проблеми със здравето може да изискват консултация с диетолог.

Храненето е съществена част от оздравителния процес и ние трябва да се грижим то да е пълноценно. Не забравяйте, че то има голяма роля и в профилактиката на различни заболявания – сърдечно-съдови, ендокринни и други.Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares