Често се случва да напълнеем по великденските празници. Защо се получава така и как да го избегнем, като в същото време си прекараме добре през почичните дни. Малки промени и малко внимание върху храненето могат да помогнат много повече, отколкот предполагате на пръв поглед.
Великден се свързва с много традиционни храни, които често са с високо съдържание на захар и калории, като шоколадови яйца, бонбони, торти и сладкиши. Консумирането на тези лакомства в излишък може лесно да доведе до наддаване на тегло. Освен това за великденските трапези са характерни и големите порции, което може да доведе до преяждане и консумация на повече калории от обикновено.
През почивните и празнични дни хората са по-спокойни, прекарват повече време у дома с по-ниска физическа активност от обикновено. Това може да доведе до по-малко изгорени калории и по-нисък метаболизъм, което също улеснява наддаването на тегло, особено в комбинация с обилното висококалорично хранене.
Има и една по изнадваща причина за празнично качените килограми и това е стреса. Празниците са източник на стрес за много хора, той може да доведе до преяждане, лош избор на храна и емоционално хранене.
Като цяло е важно да внимавате какво и колко ядете по време на Великденските празници и да се опитате да поддържате балансирана диета, да се занимавате с редовна физическа активност, за да избегнете наднорменото тегло. Опитайте и да следвате следните 6 стъпки.
1. Насладете се на здравословна закуска, която включва постни протеини
Протеинът ще ви помогне да контролирате апетита си.
Обмислете следните опции:
- омлет;
- кисело мляко и плодове;
- плодово смути (ако постите).
2. Яжте плодове или зеленчуци като междинни закуски
Старайте се поне междунните хранения, ако се нуждаете от такива, да са нискокалорични.
3. Помислете за по-лек обяд
- зеленчукова салата с постни протеини, включително твърдо сварено яйце, пиле, риба тон или извара;
- супа и половин сандвич;
- микс от плодове, залят с кисело мляко или извара;
- боб или леща яхния (ако постите).
4. Включете по-нискокалорични продукти в основното хранене
Иберете печен картоф вместо картофено пюре с масло и заквасена сметана. Добавете задушени зеленчуци и малко шунка. Идеята е да замените висококалоричните храни с по-нискокалоричните варианти.
5. Бъдете активни
Отидете на разходка или поиграйте навън с децата- просто се движете.
6. Контролирайте порциите
Разбираемо е да се поотпуснем по време на празниците, но е важно и да н прекаляваме и после да съжаляваме.
Имайте предвид колко калорични са най-често похавапваните ястия и продукти на Великден, а именно:
- 30 грама шоколад – 150 калории
- 100 грама козунак – около 400 калории
- 1 варено яйце (около 50 грама) – 72
- 100 грама печено агнешко месо (от бут) – 242 калории
- 100 грама великденски курабийки – 300 калории
- чаша червено вино – 125 калории
- чаша бяло – 121 калории
- чаша десертно вино – 72 калории
- 100 грама ракия – 231 калории