Италианските ястия са популярни и обичани по целия свят. Това е така до толкова, че когато се спомене Италия и сред първите неща, които изникват в главата ни са пицата и спагетите. Кои са десетте най-популярни, най-обичани италиански ястия – разберете сега. Не пропускайте да опитате всяко едно от тях, ако някой ден посетите тази прекрасна държава.
Пица
Любимата на всички пица произхожда от Неапол. Странно е, че тя е просто основа от тесто, покрито с доматен сос, сирене и различни гарнитури като месо, зеленчуци и билки, а в същото е време е нещо наистина съвършено.
Пицата се пече в пещ на дърва и е известна със своята хрупкава коричка и дъвчаща текстура. Това е едно от най-известните италиански ястия в света и се предлага в много различни разновидности, включително маргарита, пеперони и неаполитанска.
Спагети Карбонара
Класическо италианско ястие, приготвено от спагети, яйца, сирене (обикновено пармезан или пекорино романо) и бекон или панчета. Яйцата и сиренето се разбиват заедно, за да се получи кремообразен сос, който покрива пастата. Ястието обикновено се сервира с черен пипер и допълнително сирене отгоре.
Лазаня
Печено ястие, приготвено с паста за лазаня, доматен сос, сирене (обикновено рикота, моцарела и пармезан) и месо (обикновено смляно говеждо) или зеленчуци (като спанак). Пластовете паста и сос се пекат, докато сиренето се разтопи и шупне. Лазанятата често се сервира на семейни събирания.
Фетучини Алфредо
Ястие с паста фетучини, покрита с кремообразен сос, приготвен с масло, сметана и сирене пармезан. Сосът е прост, но богат, а ястието обикновено се сервира с допълнително сирене отгоре. Fettuccine Alfredo е популярно ястие в италиано-американската кухня и често се сервира с пиле или скариди.
Ризото
Италианското ризото най-често се приготвя с ориз Арборио, бульон, сирене (обикновено пармезан) и различни съставки като гъби, морски дарове или зеленчуци. Оризът се сварява бавно при непрекъснато бъркане, докато поеме течността и омекне. Ризотото е универсално ястие, което може да се сервира като основно или гарнитура.
Тирамису
Класически италиански десерт, приготвен от слоеве пандишпан, напоен с кафе и ликьор, сирене маскарпоне и какао на прах. Вкусовете на кафе, шоколад и сирене се допълват перфектно. Тирамису е популярен десерт в италианските ресторанти и често се сервира с бита сметана или пресни горски плодове.
Салата Капрезе
Познатата ни салата, приготвена с прясно сирене моцарела, нарязани домати и пресен босилек, поляти със зехтин и балсамов оцет. Тя е лека и освежаваща, а ароматите на сиренето, доматите и босилека се комбинират, за да създадат вкусно и цветно ястие. Салата Капрезе е популярно предястие и гарнитура в италианската кухня.
Супа минестроне
Богата зеленчукова супа, приготвена от боб, домати, паста и различни зеленчуци като моркови, целина и тиквички. Често се сервира с хрупкав хляб и топло ястие, идеално за студен ден. Супата минестроне е популярно ястие в италиано-американската кухня и често се прави със сезонни зеленчуци.
Аранчини
Дълбоко пържени оризови топчета, напълнени с месо, сирене и доматен сос. Оризът често се готви с шафран, което му придава ярко жълт цвят. Аранчините са популярна закуска или предястие в Италия.