4 пролетни рецепти

4 пролетни рецепти

Супа от грах и мента

Необходимите продукти:

  • 1 глава лук, наситнена;
  • 2 скилидки чесън, смлени;
  • 4 чаши зеленчуков бульон;
  • 500 гр замразен грах;
  • 1/2 чаша пресни листа от мента, нарязани;
  • 1/2 чаша готварска сметана;
  • сол и черен пипер на вкус;
  • крутони или хляб, за сервиране (по желание).

Начин на приготвяне

В голяма тенджера задушете лука и чесъна в малко олио или масло, докато омекнат и станат прозрачни.

Добавете зеленчуков бульон и оставете да заври.

Добавете замразения грах и гответе 5-10 минути или докато омекне.

Свалете от огъня и добавете нарязаните листа мента.

Пасирайте супата до гладкост.

Добавете сметаната и разбъркайте добре. Гответе супата на умерен огън, докато се загрее, но без да завира.

Подправете със сол и черен пипер на вкус.

Сервирайте супата гореща, гарнирана с крутони или хляб по желание.

Крем супа от аспержи

4 пролетни рецепти - creamy asparagus soup

Необходимите продукти:

  • 500 гр аспержи, нарязани;
  • 1 глава лук, наситнена;
  • 2 скилидки чесън, смлени;
  • 4 чаши зеленчуков бульон;
  • 1/2 чаша готварска сметана;
  • сол и черен пипер на вкус;
  • нарязан див лук или магданоз, за гарнитура (по желание).

Начин на приготвяне

В голяма тенджера задушете лука и чесъна в малко олио или масло, докато омекнат и станат прозрачни.

Добавете аспержите и зеленчуковия бульон в тенджерата.

Оставете да заври, след това намалете топлината и оставете да къкри за 20-25 минути или докато аспержите омекнат.

Пасирайте супата до гладкост.

Разбъркайте с готварската сметана и загрейте супата на среден огън, докато се загрее, но без да завира.

Подправете със сол и черен пипер на вкус.

Сервирайте супата гореща, гарнирана с наситнен див лук или магданоз по желание.

Пролетно зеленчуково ризото

4 пролетни рецепти - spring vegetable risotto 1442408045

Необходимите продукти:

  • 6 чаши пилешки или зеленчуков бульон;
  • 1 супена лъжица зехтин;
  • 1 глава лук, наситнена;
  • 2 скилидки чесън, смлени;
  • 1 чаша ориз Арборио;
  • 1/2 чаша сухо бяло вино;
  • 500 гр смесени пролетни зеленчуци (като грах, аспержи и боб), подрязани и нарязани;
  • 1/2 чаша настърган пармезан;
  • сол и черен пипер на вкус.

Начин на приготвяне

В средно голяма тенджера оставете бульона да къкри и го дръжте на слаб огън.

В голяма тенджера загрейте зехтина на среден огън. Добавете лука и чесъна и гответе, докато омекнат, около 5 минути.

Добавете ориз Арборио и разбъркайте, за да се покрие с масло. Гответе 1-2 минути.

Добавете виното и разбъркайте, докато се поеме от ориза.

Добавете 1 чаша топъл бульон и разбъркайте, докато се поеме. Продължете да добавяте бульон, 1 чаша наведнъж, като разбърквате често и изчаквате, докато всяка добавка се абсорбира, преди да добавите следващата.

След около 15 минути добавете пролетните зеленчуци и продължете да готвите и добавяте бульон, докато оризът стане мек и кремообразен, още около 5-10 минути.

Разбъркайте с пармезан и подправете със сол и черен пипер на вкус.

Зеленчукови шишчета на скара

4 пролетни рецепти - grilled veggie kebabs 2 500x500 1

Необходимите продукти:

  • 1 глава червен лук, нарязан на едро;
  • 2 чушки, почистени и нарязани на едро;
  • 1 тиквичка, нарязана на дебели кръгчета;
  • 1 жълта тиква, нарязана на дебели кръгчета;
  • 1/4 чаша зехтин;
  • 2 супени лъжици балсамов оцет;
  • 2 скилидки чесън, смлени;
  • сол и черен пипер на вкус.

Начин на приготвяне

Загрейте грила на средно висока температура.

Нанижете зеленчуците на шишчета, като редувате различни зеленчуци.

В малка купа разбийте заедно зехтин, балсамов оцет, чесън, сол и черен пипер.

Намажете зеленчукови шишчета със смес от зехтин.

Печете на грил за 8-10 минути, или докато зеленчуците омекнат и леко се овъглят.

 



Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares