Виното не само подглася успешно на почти всяко хубаво ястие. То може да бъде и негова съставка. Изпробвайте нашите 3 класически рецепти с вино и ще се убедите сами!
Coq au Vin
Необходимите продукти:
- 1 цяло пиле, нарязано на парчета;
- 4 филийки бекон, нарязани на кубчета;
- 225 грама гъби;
- 2 моркова, обелени и нарязани;
- 2 скилидки чесън, смлени;
- 2 чаши (480 ml) червено вино ;
- 1 чаша (240 мл) пилешки бульон;
- 2 супени лъжици (30 мл) доматено пюре;
- 1 супена лъжица (15 ml) универсално брашно;
- прясна мащерка;
- сол и черен пипер на вкус.
Начин на приготвяне
В голям тиган запържете бекона, докато стане хрупкав. Извадете го и оставете го настрана.
Овкусете парчетата пиле със сол и черен пипер, след което ги запържете в същия тиган с мазнината от бекона.
Добавете гъбите, морковите и чесъна в тигана. Гответе няколко минути, докато започнат да омекват.
В малка купа разбийте заедно виното, пилешкия бульон, доматеното пюре и брашното, докато се смесят добре. Изсипете сместа в тигана.
Добавете запържения бекон и прясната мащерка. Оставете да къкри без капак за около 1 час, или докато пилето се свари и омекне.
Сервирайте Coq au Vin с картофено пюре или хрупкав хляб.
Скариди с бяло вино
Необходимите продукти:
- 450 грама големи скариди, обелени и без жилки;
- сол и черен пипер на вкус;
- 2 супени лъжици (30 грама) масло;
- 2 скилидки чесън, смлени;
- 1 чаша (240 мл) бяло вино (като совиньон блан);
- сок от 1 лимон;
- пресен магданоз, нарязан.
Начин на приготвяне
Овкусете скаридите със сол и черен пипер. В голям тиган разтопете маслото на среден огън.
Добавете смления чесън в тигана и гответе за около 1 минута.
Увеличете топлината до средно висока и добавете скаридите в тигана. Гответе 2-3 минути, докато порозовеят и станат непрозрачни.
Извадете скаридите от тигана и ги оставете настрана.
В същия тиган налейте бялото вино и лимоновия сок.
Оставете виното и лимоновия сок да заврат за няколко минути, докато течността леко се сгъсти.
Добавете сварените скариди обратно в тигана към соса.
Гответе още една минута, за да загреете скаридите.
Поръсете с пресен магданоз и сервирайте скаридите с бяло вино и лимоново масло върху ориз или паста.
Ризото с червено вино
Необходимите продукти:
- 1 ½ чаши (300 грама) ориз;
- 4 чаши (960 мл) пилешки или зеленчуков бульон;
- 1 чаша (240 мл) червено вино;
- 1 глава лук, нарязана на ситно;
- 2 скилидки чесън, смлени;
- 2 супени лъжици (30 грама) масло;
- ½ чаша (50 грама) настърган пармезан;
- сол и черен пипер на вкус;
- Пресен магданоз, нарязан (за гарнитура).
Начин на приготвяне
В средно голяма тенджера загрейте бульона на средно слаб огън и го дръжте топъл.
В отделна голяма тенджера разтопете маслото на среден огън.
Добавете нарязания лук и смлян чесън и гответе, докато лукът стане прозрачен.
Добавете ориза в тенджерата и разбъркайте.
Налейте червеното вино при непрекъснато бъркане, докато се поеме напълно.
Постепенно добавете и топлия бульон, около ½ чаша (120 ml) наведнъж, като разбърквате често и оставяте ориза да абсорбира течността, преди да добавите още.
Продължете този процес, докато оризът се сготви ал денте и стане кремообразен (около 20-25 минути).
Разбъркайте с настъргания пармезан и подправете със сол и черен пипер на вкус.
Свалете от котлона и оставете ризотото да почине няколко минути преди сервиране.
Гарнирайте с пресен магданоз и сервирайте като вкусна гарнитура.