4 класически десерта с вино

4 класически десерта с вино

Поширани круши с вино

Необходимите продукти:

  • 4 твърди круши, обелени и почистени от сърцевината;
  • 1 бутилка (750 мл) червено вино (като мерло или каберне совиньон);
  • 1 чаша (200 грама) гранулирана захар;
  • 1 пръчка канела;
  • кората на един портокал;
  • Ванилов сладолед или бита сметана (за сервиране).

Начин на приготвяне

В голяма тенджера смесете червеното вино, захарта, пръчката канела и портокаловата кора.

Оставете сместа да къкри на умерен огън, като разбърквате, докато захарта се разтвори.

Поставете обелените и почистени круши в кипящата течност, като се уверите, че са напълно потопени в нея.

Намалете котлона до минимум и оставете крушите леко да се пошират за около 20-30 минути, докато омекнат и лесно се надупчат с вилица.

Извадете крушите от течността за поширане и ги оставете настрана.

Увеличете топлината до средно висока и продължете да  бъркате течността за поширане, докато стане сиропирана.

Извадете пръчката канела и портокаловата кора от сиропа.

Сервирайте всяка поширана круша със струйка винен сироп и топка ванилов сладолед или купчина бита сметана.

Шоколадова торта с червено вино

4 класически десерта с вино - dark chocolate red wine cake with red wine raspberry sauce featured

Необходимите продукти:

  • 1 ¾ чаши (220 грама) универсално брашно;
  • 1 ¾ чаши (350 грама) гранулирана захар;
  • ¾ чаша (75 грама) неподсладено какао на прах;
  • 1 ½ чаени лъжички бакпулвер;
  • 1 ½ чаени лъжички сода за хляб;
  • 1 чаена лъжичка сол;
  • 2 големи яйца;
  • 1 чаша (240 мл) мляко;
  • ½ чаша (120 мл) червено вино (като Каберне Совиньон или Мерло);
  • ½ чаша (120 ml) растително масло;
  • 2 супени лъжици ванилов екстракт;
  • 1 чаша (240 ml) вряща вода;
  • пудра захар (за поръсване).

Начин на приготвяне

Загрейте фурната до 350°F (175°C). Намаслете и набрашнете тава за печене с размери около 22×33 см.

В голяма купа разбийте заедно брашното, захарта, какаото на прах, бакпулвера, содата и солта.

Добавете яйцата, млякото, червеното вино, растителното масло и екстракта от ванилия към сухите съставки. Разбийте на средна скорост, докато се смесят добре.

Добавете врящата вода. Ще се получи рядко тесто.

Изсипете тестото в подготвената тава за печене и загладете горната част.

Печете за 30 до 35 минути или докато клечка за зъби, поставена в центъра, излезе чиста.

Извадете от фурната и оставете сладкиша да се охлади напълно в тавата.

След като се охлади, поръсете с пудра захар и сервирайте.

Шампанско Sabayon с пресни плодове

4 класически десерта с вино - champagne zabaglione sous vide

Необходимите продукти:

  • 4 жълтъка;
  • ¼ чаша (50 грама) гранулирана захар;
  • ½ чаша (120 ml) шампанско или пенливо вино;
  • Асорти от пресни плодове (като горски плодове, грозде или нарязани праскови);
  • листа мента (за украса).

Начин на приготвяне

В топлоустойчива купа разбийте заедно жълтъците и захарта, докато се смесят добре.

Поставете купата върху тенджера с кипяща вода, като се уверите, че дъното на купата не докосва водата.

Бавно изсипете шампанското или пенливото вино в сместа от яйчен жълтък, като бъркате непрекъснато.

Продължете да разбивате сместа енергично за около 5-7 минути или докато стане гъста, пенлива и утрои обема си. Трябва да се получи гладка и кремообразна консистенция.

Махнете купата от котлона и я оставете леко да се охлади.

Разпределете пресните плодове в чинии за сервиране или чаши.

Сложете с лъжица шампанското сабайон върху плодовете.

Гарнирайте с листенца мента.

Сервирайте веднага и се насладете на лекото и въздушно шампанско сабайон със сладките и сочни пресни плодове.

Горски плодове с крем от маскарпоне

4 класически десерта с вино - delicious wine soaked strawberries with rosemary

Необходимите продукти:

  • 2 чаши смесени горски плодове (като ягоди, боровинки и малини);
  • ½ чаша (120 мл) сладко десертно вино;
  • 1 супена лъжица мед;
  • 225 грама сирене маскарпоне;
  • 2 супени лъжици пудра захар;
  • 1 чаена лъжичка ванилов екстракт;
  • листа мента (за украса).

Начин на приготвяне

В купа смесете горските плодове, сладкото десертно вино и меда. Разбъркайте внимателно, за да покриете плодовете. Оставете ги да се мариноват поне 15 минути.

В друга купа разбийте заедно сиренето маскарпоне, пудрата захар и ваниловия екстракт до гладка и кремообразна смес.

Разпределете напоените с вино горски плодове в чинии за сервиране и ги гарнирайте с крем маскарпоне.

Украсете с листенца мента и сервирайте веднага.

 



Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares