Докато топлите лятни дни ни посрещат с по-дълги дни и ярки залези, небцето ни очаква с нетърпение вкусовете, които оживяват през този толкова обичан сезон. Тъй като всяка година носи нови кулинарни тенденции и иновативни подходи към класическата лятна храна, за любителите на храната е от съществено значение да са в течение какво да очакват на фестивали за храна, събирания и дори в своите кухни.
Вижте какви 10 тендеции се открояват най-ясно за предстоящото лято.
1. Растителни бургери и хот-дог
Тъй като все повече хора се ориентират към вегански и вегетариански диети, растителните бургери и хот-дог стават все по-популярни. Марки като Beyond Meat и Impossible Foods предлагат опции за печене на скара, които имат вкус много близък до истинския.
2. Ядливи цветя
Като начин да издигнат ястията и да ги направят по-привлекателни визуално, много готвачи използват ядливи цветя в своите рецепти. Тази тенденция може да се види в различни летни ястия, като салати, коктейли, десерти и сладоледи.
3. По-здравословни алтернативи на сладолед
Потребителите търсят по-здравословни варианти, дори когато става въпрос за сладолед. Все по-популярни стават марките, които предлагат нискокалорични алтернативи с високо съдържание на протеини и креативни вкусове.
4. Древни зърна
Загрижените за здравето си потребители откриват хранителните предимства на древните зърна като киноа, амарант и фаро. Очаквайте да намерите тези зърна в летни салати, каши и пържени картофи.
5. Ферментирали храни
Продължаващият интерес към здравето на червата доведе до повишаване на популярността на ферментиралите храни. Продукти като комбуча, кимчи и кефир се превърнаха в редовни добавки към много летни менюта.
6. Карфиол
Като универсална и нисковъглехидратна алтернатива на нишестените гарнитури, карфиолът вече може да бъде намерен в менюто под формата на ориз от карфиол, кори за пица и дори ньоки.
7. Устойчиви и местни съставки
Тъй като опасенията за климата набират сила, много хора избират да подкрепят местни, сезонни продукти и екологично устойчиви източници на храна.
8. Храни и напитки, съдържащи CBD
CBD, непсихоактивно съединение от растението канабис, стана повсеместно в различни кафенета, барове и ресторанти. Обикновено се добавя към продукти като кафе, коктейли и дори сладолед с твърдението, че насърчава релаксация и може да помогне при тревожност и болка.
9. Храна и напитки с въглен
Въгленът се превърна в модерна съставка, особено в напитки като лимонади, лате и смутита. Известен е със своите детоксикиращи свойства и често се използва като естествен оцветител за храна.
10. Грозни плодове и зеленчуци
С нарастването на дебата за хранителните отпадъци някои готвачи и потребители се насочват все повече към несъвършените на външен вид продукти. Това може да доведе до увеличаване на ястията с деформирани или дефектни плодове и зеленчуци, които все пак са вкусни и питателни.