Подправянето на ястията е умение, което може значително да подобри вкуса на вашите ястия. Ето няколко съвета, които ще ви помогнат да овладеете изкуството на подправянето:
Опитвайте
Редовно опитвайте ястието си по време на процеса на готвене, за да оцените вкуса. Това ви позволява постепенно да регулирате подправките и да избегнете прекаляването.
Започнете с основите
Започнете с подправяне със сол и черен пипер, тъй като те са основни за подобряване на вкуса. Добавете ги на малки порции, като опитвате след всяко добавяне.
Експериментирайте с билки и подправки
Разширете своя репертоар от подправки, като включите разнообразие от билки и подправки. Започнете с обикновени като чесън, мащерка, кимион или червен пипер. Добавете малки количества и коригирайте според вашите вкусови предпочитания.
Балансирайте вкусовете
Стремете се към хармоничен баланс на вкусовете. Помислете за взаимодействието между солени, сладки, кисели и умами елементи. Например, ако дадено ястие има прекалено кисел вкус, добавянето на малко сладост може да помогне за балансирането му.
Не бързайте
Оставете вкусовете да се развият с времето. Задушаването или мариноването може да задълбочи вкуса, така че бъдете търпеливи и дайте шанс на съставките да се смесят.
Потърсете вдъхновение
Опитайте ястия от различни кухни, за да научите за техните уникални техники за подправяне. Експериментирайте с нови вкусови комбинации, за да разширите кулинарните си умения.
Вижте и как се използват най-популярните пресни подправки.
Босилек
Въпреки че най-често се свързва със средиземноморската кухня, босилекът е ароматен спътник на азиатските и индийските храни, като добавя освежаващ баланс към по-пикантните ястия. За максимален вкус и за да предотвратите покафеняване ,добавете босилека в края на готвенето. Отстранете листата и изхвърлете стъблата, тъй като листата носят добрия вкус. Босилекът е чудесна подправка към ястия с домати, пиле на грил, къри, съчетава се перфектно и със сирене моцарела.
Кориандър
Криандърът има ярък, освежаващ вкус, с пикантен аромат на лимон. Не всички хора харесват кориандъра. Билката е основна храна в латиноамериканската и азиатската кухня. Подобно на повечето билки, кориандърът може да се консумира суров или варен и има способността да вдъхва живот и на най-скучните сосове със своя ободряващ вкусов профил.
Магданоз
Магданозът е може би най-универсалната и популярна билка в света. Има фин вкус, който придава свежест на всяка хапка. Въпреки че листата притежават най-много вкус, стъблата също се използват успешно. Магданозът е идеален за гарниране на супи, както и за много видове салати. Съподправка за бульони. Съчетава се перфектно с лимон, масло, паста, яйца и какво ли още не.
Мента
Ментата има подобен вкусов профил на босилека. Въпреки че най-често се свързва с десерти, ментата е ключов играч в пикантни ястия, например различни рецепти със скариди. За по-традиционен подход използвайте мента, за да гарнирате пресни плодове или лимонада.
Розмарин
Розмаринът е ароматна билка, която се съчетава най-добре с различни видове меса – най-вече агнешко и свинско. Билката обаче е подходяща и за някои леки летни ястия. Листата могат да се използват пресни или сушени
Мащерка
Основна подправка във френската кухня, мащерката е силно ароматна билка с тънко дървесно стъбло и малки листа. Мащерката е класическа добавка към печено пиле, но може да се използва и в хлябове, десерти, коктейли и много други.
Копър
Копърът е билка, която най-често се свързва със скандинавската и немската кухня. Той се отличава със силен аромат с чиста, свежа земна нотка. Идеален е за птиче месо и морски дарове.