5 леки и вкусни рецепти за летен обяд

5 леки и вкусни рецепти за летен обяд

Пълнени гъби Портобело

Необходимите продукти:

  • 4 големи гъби Портобело;
  • прясно сирене моцарела, нарязано;
  • чери домати, разполовени;
  • пресни листа босилек;
  • балсамова глазура;
  • сол и черен пипер на вкус.

Начин на приготвяне

Загрейте фурната до 375°F (190°C). Отстранете дръжките на гъбите Портобело и внимателно се изтъргват „ребърцата“ й.

Поставете гъбите върху тава, покрита с хартия за печене. Подправете със сол и черен пипер.

Във всяка гъба наредете нарязаното сирене моцарела, половинките чери домати и листата пресен босилек.

Печете около 15-20 минути или докато сиренето се разтопи и шупне.

Полейте с балсамова глазура и сервирайте.

Студена супа от краставици

5 леки и вкусни рецепти за летен обяд - cucumber soup 1

Необходимите продукти:

  • 2 големи краставици, обелени и нарязани на кубчета;
  • 1 чаша обикновено кисело мляко;
  • 1 скилидка чесън, смлян;
  • пресен копър, нарязан;
  • сок от 1 лимон;
  • сол и черен пипер на вкус.

Начин на приготвяне

В блендер смесете нарязаните на кубчета краставици, киселото мляко, смляния чесън, пресния копър, лимоновия сок, солта и черния пипер.

Блендирайте, докато стане гладка и кремообразна смес. Ако е необходимо, добавете малко вода, за да постигнете желаната консистенция.

Охладете супата в хладилник за поне 1 час преди сервиране.

Гарнирайте с допълнително нарязан копър и сервирайте студено като освежаващ и лек летен обяд.

Гаспачо с краставица и авокадо

5 леки и вкусни рецепти за летен обяд - 1685486015cucumber gazpacho large

Необходимите продукти:

  • 2 големи краставици, обелени и нарязани;
  • 1 зряло авокадо, обелено и без костилка;
  • 1 зелена чушка, почистена и нарязана;
  • 1/2 малка глава червен лук, наситнена;
  • 2 скилидки чесън, смлени;
  • 2 супени лъжици пресен лимонов сок;
  • 1 супена лъжица зехтин;
  • 1/4 чаша пресни листа кориандър;
  • сол и черен пипер на вкус.

Начин на приготвяне

В блендер или кухненски робот смесете краставиците, авокадото, зелената чушка, червения лук, чесъна, лимоновия сок, зехтина, листата кориандър, солта и черния пипер.

Блендирайте, докато стане гладка и кремообразна смес.

Опитайте на вкус и коригирайте подправките, ако е необходимо.

Охладете в хладилник поне 1 час преди сервиране.

Сервирайте гаспачото с краставици и авокадо студено и гарнирайте с допълнителни листа кориандър, ако желаете.

Шишчета от скариди със салса от ананас

5 леки и вкусни рецепти за летен обяд - grilled shrimp skewers with pineapple 1200

Необходимите продукти:

  • 250 грама големи скариди, обелени и почистени;
  • 1 чаша пресен ананас, нарязан на кубчета;
  • 1/4 чаша червен лук, нарязан на ситно;
  • 1/4 чаша пресен кориандър, нарязан;
  • сок от 1 лайм;
  • 1 супена лъжица зехтин;
  • сол и черен пипер на вкус;
  • дървени шишчета.

Начин на приготвяне

Загрейте скарата на средна температура.

Нанижете скаридите на шишчета.

В купа смесете нарязаният на кубчета ананас, червения лук, кориандъра, сока от лайм, зехтина, солта и черния пипер, за да направите салсата.

Запечете скаридите на грил за 2-3 минути от всяка страна или докато леко се овъглят.

Извадете скаридите от шишчетата и сервирайте със салса от ананас отстрани.

Пълнени домати с киноа

5 леки и вкусни рецепти за летен обяд - quinoa stuffed tomatoes 8 735x490 1

Необходимите продукти:

  • 4 големи домата;
  • 1 чаша варена киноа;
  • 1/2 чаша черен боб, изплакнат и отцеден;
  • 1/2 чаша царевични зърна (пресни или замразени);
  • 1/4 чаша червен лук, нарязан на ситно;
  • 1/4 чаша пресен магданоз, нарязан;
  • сок от 1 лимон;
  • 1 супена лъжица екстра върджин зехтин;
  • сол и черен пипер на вкус.

Начин на приготвяне

Отрежете върховете на доматите и внимателно извадете пулпата и семената.

В купа смесете сварената киноа, черния  боб, царевичните зърна, червения лук, магданоза, лимоновия сок, зехтина, солта и черния пипер.

Всеки домат се пълни със сместа от киноа, като се притиска леко.

Поставете пълнените домати в съд за печене и печете на 375°F (190°C) за 15-20 минути или докато доматите омекнат и плънката се загрее.

Извадете от фурната и оставете да изстинат за няколко минути преди сервиране.

 



Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares