Алтернативното гладуване подобрява паметта

Алтернативното гладуване подобрява паметта

Алтернативното гладуване помага не само, за да отслабнем. Според проучване храненето в определено време е ефективна стратегия за отслабване, без видими неблагоприятни ефекти върху качеството на съня или цялостното благосъстояние. Ново изследване показва, че този хранителен режим значително подобрява паметта, вниманието и инхибиторния контрол при възрастни със затлъстяване.

Как? Чрез ремоделиране на чревната микробиота и ограничаване на системното възпаление.

Проучването на Ibima Plataforma Bionad, публикувано в научното списание „Gut“ под заглавие „Промените в микробиотата, свързани с гладуването, подобряват когнитивния спад при затлъстяване и стимулират ex vivo микроглиалната функция, чрез чревно-мозъчната ос“, проправя пътя за „прецизно хранене за мозъка“ и позиционира периодичното гладуване като достъпна и ефективна стратегия за защита както на тялото, така и на мозъка.

Наднорменото тегло и затлъстяването са постоянно нарастващ проблем на общественото здраве в световен мащаб, свързани не само с метаболитни заболявания – като диабет тип 2 или хипертония – но и с по-ранен и по-изразен когнитивен спад. Екип от изследователи от Университетската болница „Вирхен де ла Виктория“ (HUVV), Центъра за биомедицински изследвания в мрежи (Ciber), в сътрудничество с групата за биомедицински магнитен резонанс (BMRL) и групата за молекулярни основи на биологичните системи (SibiUMA), всички членове на Института за биомедицински изследвания в Малага, Испания (IIBIMA Bionand Platform), предоставя ключов елемент за разбирането как един прост хранителен режим може да защити както тялото, така и мозъка.

Проучването, ръководено от Франсиско Дж. Тинахонес и Изабел Морено-Индиас, заедно с Вирджиния Мела от Групата по затлъстяване, диабет и съпътстващи заболявания на института, показа, че алтернативното периодично гладуване (ADA) не само намалява телесните мазнини, но и укрепва паметта, вниманието и инхибиторния контрол при хора със затлъстяване чрез комуникация между чревната и мозъчната ос.
Дали периодичното гладуване осигурява някаква добавена стойност за здравето е тема, която в момента се разглежда от научната общност.

Предизвикателството на затлъстяването и мозъчната функция

Затлъстяването е рисков фактор не само за сърдечно-съдови и метаболитни проблеми, но и за преждевременен когнитивен спад. Различни епидемиологични проучвания свързват хроничното възпаление и промените в чревната микробиота, с по-лоши резултати при задачи за памет и внимание. Много диетични подходи са предписвани на пациенти със затлъстяване, но досега не е било известно дали те могат да противодействат едновременно на двата фактора.

Проучването включва 96 възрастни със затлъстяване (индекс на телесна маса между 30 и 40 кг/м²), които са участвали в тримесечно рандомизирано клинично проучване. Доброволците са разпределени на случаен принцип, в три различни групи, с нискокалорична диета. Едната група е следвала балансирана средиземноморска диета; Втора група следваше кетогенна диета, т.е. диета с високо съдържание на мазнини и ниско съдържание на въглехидрати, която предизвиква състояние на кетоза. А трета група следва алтернативно периодично гладуване (ADA), редувайки ден с редовен калориен прием (без умишлено ограничаване на калориите) с ден с много намален калориен прием (по-малко от 25% от обичайните калории). Преди и след интервенционния период всички участници попълват стандартни невропсихологични тестове за измерване на работната памет, скоростта на обработка, устойчивото внимание и инхибиторния контрол. Анализирани са възпалителни маркери в кръвта (основни провъзпалителни цитокини) и е секвенирана чревната микробиота. За да се задълбочат механизмите на действие, са проведени in vitro проучвания с микроглия (основната клетка на мозъчната защита), получена от кръвни клетки на пациенти с ADA преди и след преминаване през диетата, както и трансплантации на тяхната микробиота в лабораторни мишки.

Въпреки че диетите доведоха до сравнима загуба на тегло (средно намаление от 7% от първоначалното телесно тегло), групата с периодично гладуване показа най-добри когнитивни показатели в различните тестове, в сравнение с другите диети.

 

 

Източник: La Razón



Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares