Ананас по време на бременност – добра идея ли е?

Ананас по време на бременност – добра идея ли е?

При различните жени бременността протича различно. През това време обаче трябва да сте особено внимателни какво ядете. Бременната жена трябва да получава всички необходими хранителни вещества и витамини както за себе си, така и за растящото си дете.

Много хора са чували, че яденето на ананас по време на бременност може да причини спонтанен аборт или преждевременно раждане. Преди да решим да изоставим ананасите за цели 9 месеца, нека помислим: има ли този плод някои скрити тайни, които да разкрием? Можете ли безопасно да ядете ананас докато сте бременна? Нека да разгледаме фактите.

Може ли ананасът да причини спонтанен аборт?

Въпреки че няма научни доказателства в подкрепа на тази идея, някои свързват  бромелаина, който се съдържа в ананаса с повишаване риска от спонтанен аборт. Бромелаинът е ензим. Известно е, че разгражда протеините в тялото. Твърде много от този елемент наистина може да доведе до някои неприятни последици като необичайно кървене, но шансовете да се консумира в толкова големи количества всъщност са много ниски.

Бромелаинът обикновено се намира в стъблото и сока на ананаса, а в месестата му част има много малко от него. Порция ананас няма как да навреди на бременната жена. Просто е нея няма толкова много бромелаин, че да има значително въздействие върху здравето на бременна жена.

Ако все още се тревожите – пропуснете пресните плодове в полза на консервираните. Поради спецификата на процеса на консервиране по-голямата част от бромелаина изчезва от плодовете.

Ананас по време на бременност - добра идея ли е? - 71qajehpkl

Има ли все още рискове?

Въпреки че не е вероятно консумацията на малко ананас да повлияе на бременността ви, яденето на твърде много от него все пак може да доведе до някои не толкова приятни последици.

Ако сте алергични по природа, може да се въздържате от прекомерна консумация на ананас – в големи количества този плод може да доведе до някои нежелани реакции, особено ако организмът ви е достатъчно чувствителен.

Има и предупредителен знак за хора с чувствителен стомах – всички знаем това странно стипчиво усещане в устата, което се появява след изяждане на твърде много парчета ананас наведнъж. Не само бромелаин, този плод има и киселини.  Те могат да доведат до рефлукс или сърбеж, ако е било консумирано прекомерно количество.

Тези ефекти не са приятни за никого, но бременните хора трябва да бъдат особено внимателни. През този период определено трябва да пропуснете ананаса, ако някога сте били алергични към него или да се въздържате от прекомерна консумация, ако имате чувствителен стомах.

Здравословни ползи от ананаса

Включването на умерени порции ананас във вашата диета може да осигури на бебето ви някои важни хранителни вещества, необходими за растежа и развитието му. Този плод е с високо съдържание на витамин С (ключов за растежа на костите и хрущялите) и само една чаша от него ви осигурява необходимото дневното количество. Добавете малко ананас към плодова салата или си направете смути.

Безопасен ли е ананасът по време на бременност в крайна сметка?

Да, през повечето време е така. Яденето на този плод в умерени количества няма вероятност да причини спонтанен аборт или ранно раждане, а може дори да донесе някои здравни ползи за майката и плода.

 Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares