Как да се научите да се храните бавно?

Как да се научите да се храните бавно?

Нашето съвремие е постоянно забързано. Всяка задача, която изпълняваме, всяко действие, което предприемаме – всичко в живота ни трябва да бъде възможно най-бързо и ефективно.

Това обаче не трябва да се случа с храненето. Разбира се, всички понякога се храним на бърз ход. Въпреки това, ако искате да подобрите здравето си и да възприемете по-съзнателен подход към храненето си, трябва да се научите да ядете бавно.

Не е достатъчно просто да поставите храна в стомаха си. Това няма да направи мозъка ви доволен, нито ще ви помогне да се почувствате сити. Ситостта е резултат от това, че умът ви остава концентриран върху храната – мозъкът ви анализира вкуса, времето, което сте прекарали в дъвчене, хапане и преглъщане, образа на вашата чиния с все по-малко останала храна в нея. Ако малко от тези сигнали липсват, в крайна сметка ще сте изяли много повече, отколкото е необходимо.

Истината е, че организмът ви се нуждае от поне 20 минути, за да разбере дали сте сити или не. Изследванията показват, че бързото хранене е тясно свързано с наддаването на тегло при възрастни.

Планирайте храненето в графика си

Нашите графици са пълни, така че е трудно спонтанно да намерите достатъчно време за обяд, ако не сте го включили в плана си предварително. Погледнете ежедневието си и се опитайте да предвидите кога и колко време ще отделите за обяд.

Как да се научите да се храните бавно? - wmt8vqs5zdauelqpnvs6sw

Съзнателно хранене

Бързото хранене е навик, а всеки навик е труден за прекъсване. Когато най-накрая намерите време за бавно хранене, опитайте се да останете в момента „тук и сега“. Позволете си да се отпуснете, забравете за телефона си за 10 минути и се концентрирайте върху вкуса и текстурата на храната.

Сервирайте по-малки порции

Децата често са карани да оставят чиниите си празни. Въпреки това, по-късно формиращата се неспособност да завършите храненето, когато искате и да оставите малко храна в чинията, обикновено води до системно преяждане. Ако обичате да виждате чинията си чиста, но не искате да ядете прекалено много, сервирайте си по-малки порции в по-малки чинии.

Не се разсейвайте

Има толкова много неща, които обичаме да правим по време на хранене – да гледаме телевизия, да отговаряме на имейли от работа, да четем… Какво ще кажете просто да хапнем? Забравете за задачите за 20 минути и яжте храната по-концентрирано и бавно.

Дъвчете

Въпреки че всички се справяме повече или по-малко успешно с тази задача, има огромен шанс да не приемате дъвченето достатъчно сериозно. Обърнете внимание как дъвчете – поглъщате ли храната си на големи хапки, без дори да я вкусите? Процесът на храносмилане започва в устата ви, така че можете да помогнете на стомаха си, като просто дъвчете по-добре. Хапвайте по-малки хапки и усещайте вкуса на храната си, за да удължите удовлетворение от нея.

Оставете вилицата

Не се отнасяйте към вилицата си като към лопата и към устата си като към яма за пълнене. Правете малки паузи между хапките, оставяйте вилицата за секунда, не бързайте да вземете ново парче храна веднага след като сте погълнали първото. Този метод ви помага да се отпуснете, да се съсредоточите върху храната си и да ядете внимателно.

Как да се научите да се храните бавно? - eating as a family hero

Хранете се заедно

Вашите приятели или роднини знаят ли как да забавят яденето? Ако някой от близките ви е търпелив с храната си, опитайте се да обядвате заедно. Хората са склонни несъзнателно да имитират другите около тях, така че ако вечеряте с хора, които ядат бавно, има вероятност да се адаптирате към тяхното темпо.Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares