Безопасно ли е да се готви с етерични масла?

Безопасно ли е да се готви с етерични масла?

Етеричните масла, които се извличат от растения, са най-известни с употребата си в ароматерапията, като допълваща здравна практика, която включва вдишване на ароматите или смесване на маслата с лосион или масажно масло. Налице е нарастващ интерес към други употреби на тези масла, включително използването им за готвене.

Някои етерични масла се продават като годни за консумация и много блогове и влиятелни лица в социалните медии предполагат, че използването на етерични масла може да подобри вкуса и хранителната стойност на рецептите. Етеричните масла са концентрирани източници на вкусове и аромати, така че според някои диетолози не е нужно да добавяте куп билки или да белите кора от лимон, за да получите вкуса, който търсите в определена рецепта, а вместо това може да използвате тях.

Но добавянето на капки етерични масла към вашите ястия без нужната предпазливост и насоки може да бъде лоша идея. Етерични масла могат да бъдат извличани от корени, стъбла, листа, цветя или плодове на растения, но това, че са с естествен произход, не означава, че са безопасни. Необходим е много растителен материал, за да се получи малко масло. Поради това етеричните масла са наистина концентрирани и могат да ни повлияят силно по различни начини. Тейният ефект не бива да се подценява.

Така че, може ли да готвите с етерични масла или да се придържате към другите им начини за употреба?

Безопасни ли са етеричните масла за консумация?

Етеричните масла са мастноразтворими, така че могат да бъдат опасни, ако ги погълнете направо от бутилката или ги смесите с нещо като вода, защото се прикрепят към тъканите ви и могат да увредят устата и хранопровода. По-специално, етеричните масла могат да раздразнят или изгорят тези тъкани.

Все пак може да има полза от комбинирането на етерични масла с други вещества. Ако смесите етерични масла с мастно вещество като зехтин или мляко, те ще бъдат по-равномерно разпределени и разредени, така че не са толкова вредни за тъканите при поглъщане. По този начин етеричните масла могат да бъдат безопасни, когато се използват при готвене, но все пак с няколко предупреждения.

Безопасно ли е да се готви с етерични масла? - how to cook safely with essential oils

Кои етерични масла обикновено се считат за безопасни за готвене?

Можете да използвате етерични масла за кулинарни цели безопасно, но някои етерични масла са по-добър избор от други. Най-добре е да проверите дали на опаковката е указано дали може да използвате конкретния продукти за готвене или не.

Какви са потенциалните рискове от консумацията на етерични масла?

В допълнение към дразненето и изгарянето на тъканите на устата и хранопровода, консумацията на етерични масла директно може да причини гърчове, халюцинации и кома. Някои може дори да са отровни.

Проучване, публикувано през 2019 г. в The Medical Journal of Australia, съобщава, че токсичността от поглъщането на етерични масла нараства и се съобщава за нарастваща честота и тежест на отравянията с етерични масла в Европа и Съединените щати.

Етеричните масла също могат да взаимодействат с лекарства. Някои етерични масла използват същите рецепторни места, които използват лекарствата, което може да направи лекарствата по-малко ефективни. Може да случи и обратното – да засилят ефекта лекарствата, циркулиращи в тялото ни, и да доведат до токсичност. Децата са още по-уязвими на тези рискове, благодарение на по-малкия размер на тялото и незрялата храносмилателна система.

Изводът е, че може да използвате етеричните масла в готвенето, но с повишено внимание, информираност и спазвайки указанията за конкретния продукт.

 

 Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares