Хранене и орално здраве – как да се храним за здрави зъби

Хранене и орално здраве – как да се храним за здрави зъби

Оралното здраве е от изключително значение за цялостното здраве на човека, особено за храносмилането.

Какво означа да сме орално здраве или както често се казва да имаме „здрава уста“ и как начинът ни хранене вреди или допринася за здравето на зъбите ни?

Устата, наричана още устна кухина, започва от устните и завършва в гърлото. Здравата уста и добре функциониращите зъби са важни на всички етапи от живота, тъй като поддържат човешките функции като дишане, говорене и хранене.

В здрава уста тъканите са влажни, без мирис и болка. Когато говорим за здрава уста, не говорим само за зъбите, но и за гингивалната тъкан (или венците) и поддържащата кост, известна заедно като периодонциум. Венците могат да варират по цвят от коралово розово до силно пигментирани. Здравата гингива е твърда, не е зачервена или подута и не кърви при четкане или почистване с конец. Здравата уста няма нелекуван кариес и няма доказателства за бучки, язви или необичаен цвят върху или под езика, бузите или венците. Зъбите не трябва да сe движат, а трябва да са здраво прикрепени към венците и костта. Не трябва да боли при дъвченето или миенето на зъбите.

През целия живот зъбите и оралните тъкани са изложени на много фактори на околната среда, които могат да доведат до заболяване и/или загуба на зъби. Най-честите заболявания на устната кухина са кариесът и пародонтозата. Добрата орална хигиена и редовните посещения при зъболекар, съчетани със здравословен начин на живот и избягване на рискове като излишната захар и тютюнопушенето, помагат да се избегнат тези две заболявания.

Орално здраве и хранене: това, което ядете и пиете, се отразява на вашите зъби

Точно както здравото тяло, здравата усмивка зависи от доброто хранене. Балансираната диета с подходящи хранителни вещества е от съществено значение за здрава уста. Изборът на храна и хранителните навици са важни за предотвратяване на кариес и заболявания на венците.

Хранене и орално здраве - как да се храним за здрави зъби - fruit and vegetables

Минерали като калций и фосфор допринасят за здравето на зъбите, като защитават и възстановяват зъбния емайл. Емайлът е твърдият външен защитен слой на зъба. Емайлът е най-твърдото вещество в човешкото тяло. Консумирането на храни с високо съдържание на калций и други хранителни вещества като сирене, мляко, обикновено кисело мляко, обогатено с калций тофу, листни зеленчуци и бадеми може да подпомогне здравето на зъбите. Богатите на протеини храни като месо, птици, риба, мляко и яйца са чудесни източници на фосфор.

Когато става въпрос за здрава усмивка, плодовете и зеленчуците също са добър избор, тъй като са с високо съдържание на вода и фибри, които балансират захарите, които съдържат, и помагат за почистването на зъбите. Тези храни също помагат за стимулиране на слюнката, която помага за отмиването на киселините и храната от зъбите, като едновременно неутрализира киселината и предпазва зъбите от кариес.

Много плодове и зеленчуци също имат витамини като витамин С, който е важен за здрави венци и заздравяване, и витамин А, друг ключов хранителен елемент за изграждането на зъбния емайл.

Водата е категоричен победител – тя най-добрата напитка за вашите зъби, особено флуорираната вода. Тя помага да поддържате устата си чиста и се справя със сухотата в устата. Флуорът е необходим през целия живот за защита на зъбите от кариес. Пиенето на вода с флуорид е едно от най-лесните и най-полезни неща, които можете да направите, за да предотвратите кариес.

Не на последно място, избягвайте храните, които знаете, че са вредни за вашите зъби. Това са най-вече сладките и лепкави храни – всички захарни изделия, тестени изделия, снаксове.Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares