Д-р Хубенова за храненето през есента и други интересни въпроси

Д-р Хубенова за храненето през есента и други интересни въпроси

Д-р Хубенова е специализант по хранене и диететика. Тя гостува за втори път в goodfood.bg и отново можем да научим много от нея по интересни въпроси като храненето през есента, храненето на децата в учебните заведения, полезни ли са постите и други.

Наближава есента. Има ли организмът на човека някакви по-специални хранителни нужди през този сезон?

Отговорът е и да, и не. През цялата година трябва да се храним пълноценно. Есента и зимата се свързват с простудни и инфекциозни заболявания, което прави здравословното хранене още по-важно. Есента ни предоставя чудесни възможности за тази цел – изобилие от плодове и зеленчуци. Препоръчва се винаги да избираме сезонните плодове и зеленчуци, а през есента изборът ни е наистина богат.

Скоро идва първият учебен ден. Хранят ли се здравословно българските ученици и какво могат да направят родителите им, за да подобрят тяхното хранене?

През последните години се полагат усилия за подобряването на храненето на децата в училище, но има още какво да се желае. Най-важното, което могат да направят родителите е от ранна възраст да възпитат у децата си здравословни хранителни навици, така че в каквато и среда да попаднат те, съзнателно да предпочитат здравословната алтернатива. Друга стъпка може да е приготвянето на храна от вкъщи, защо не и с участието на самите деца.

Менюто в детските градини в България е специално съставено спрямо нуждите на децата за съответната възраст. Има обаче не малко деца, които отказват да се хранят в градината и така единственото им хранене е вечер вкъщи. Как се отразява това на здравето им и какво могат да направят родителите и учителите, за да помогнат на такива деца?

Както казах в предишния ни разговор, а и в предходния отговор, най-важно за хранителните навици на децата от ранна възраст са именно хранителните навици и личният пример в семейството. Пълноценното хранене при децата е от изключително значение за правилното протичане на растежа и развитието им, а и за предотвратяване на някои състояния в зряла възраст.

Тук ролята на родителите е да предлагат различни храни на децата, здравословни алтернативи на лакомствата, да приготвят храни, които те самите не обичат, но трябва да включват в менюто на децата и да не се примиряват с отказите им или да ги прехвърлят върху детското заведение (да кажат на учителката в детската градина, особено пред самото дете, че то не яде някоя храна).

Моят съвет също е да не се дават нездравословни алтернативи, само и само детето да хапне нещо. Много е трудно, но се изисква упоритост от родителите. Ако състоянието се задълбочи могат да потърсят помощ от педиатъра на детето и евентуално да им се предпише някоя хранителна добавка и т.н.

В края на лятото и през есента българите традиционно приготвят зимнина. Преувеличени ли са ползите от ферментиралите туршии и наистина ли са полезни домашните сладка и компоти, все пак съдържат доста захар?

Да, ферментиралите храни наистина са една чудесна алтернатива на пресните плодове и зеленчуци. Неслучайно по нашите географски ширини скорбутът (състояние, дължащо се на сериозен дефицит на vit. C) не е бил особено разпространен дори в миналото, когато хората не са имали достъп до вносни пресни плодове и зеленчуци. Туршиите са богати на много витамини и минерали и са известни още като естествени пробиотици.

Проблеми могат да възникнат при недобра хигиена при приготвянето им или неправилна технология, при което зеленчуците не ферментират, а се развалят. Също така могат да доведат до подуване и по-голямо газообразуване в стомашно-чревния тракт, а високото съдържание на сол не е препоръчително за някои хора като хипертониците например.

Домашните сладка и компотите са малко по-различна графа. Хубавото е, че хората знаят какви съставки влагат, но високото съдържание на захар не ги правят особено добър избор. Термичната им обработка пък води до загуба на някои микронутриенти. Сред предпочитаните методи за съхранение на плодовете е замразяването.

В края на есета е периодът на Коледните пости. В общия случай добре ли се отразяват на организма 40 дни без месо и млечни продукти?

Ако се замислим това е реално вегански тип хранене, което много хора практикуват като начин на хранене, така че не би следвало да има проблем да се спазва за 40 дни. Важното отново е да се придържаме към балансирано меню, съдържащо достатъчно белтъци, мазнини, въглехидрати, витамини и минерали на всяко хранене.

Постещите трябва да внимават да не залитнат в прекомерната консумация на тестени и захарни изделия, да приемат витамини, минерали или други хранителни добавки ако е необходимо и да внимават с постенето или да го избягват ако имат заболяване, при което е противопоказно.

Д-р Хубенова, благодаря за полезното и интересно интервю! Бъдете здрава!

 

 

 

 

 Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares