3 вкусни рецепти с есенни продукти

3 вкусни рецепти с есенни продукти

Есента е красива и вкусна. След горещите летни дни вече може би имате повече желание не само за хапване, но и за готвене. Вижте нашите 3 вкусни предложения, с продукти, които лесно ще си набавите през есента.

Пиле с пиперки и гъби

Необходимите продукти

  • 1 пиле – около 1 кг
  • 5 с. л. олио
  • 1 глава кромид лук
  • 2 скилидки чесън
  • 4-5 червени чушки
  • 200 грама печурки
  • 2 домата
  • 1 с. л. захар
  • сол и черен пипер
  • 1/2 ч. ч. бяло вино
  • пресен магданоз

Начин на приготвяне

Измийте добре пилето. Нарежете го на по-малки парчета. Загрейте олиото в дълбок тиган и запържете парчетата до порозовяване.

Извадете месото в огнеупорна тавичка или гювеч.

Нарежете лука и го сотирайте в същото олио. Прибавете наситнения чесън и нарязаните предварително червени чушки.

Когато чушките омекнат, сложете гъбите. Ако са по-дребни, сложете ги цели, ако не – нарежете ги на половинки или четвъртинки.

Прибавете сол и черен пипер на вкус.

Рззбъркайте и задушавайте за още няколко минути.

Обелете и нарежете на кубчета доматите. Прибавете ги в съда на котлона.

Сложете захарта и бъркайте докато сосът остане на мазнина.

С готовия сос залейте пилето. Сипете отгоре и виното.

Захлупете тавичката с капак или я покрийте с фолио.

Задушавайте ястието с предварително загрята фурна за 40-50 минути.

Извадете ястието от фурната, свалете фолиото/ капака, разбъркайте и поръсете с наситнен магданоз.

Салата от печен пипер и патладжан

Необходимите продукти

  • 1 кг пиперки, зелени или червени
  • 2-3 патладжана
  • 5-6 скилидки чесън
  • 2 с. л. олио или зехтин
  • оцет и сол на вкус
  • магданоз и целина

Начин на приготвяне

Изпечете и обелете пиперките и патладжаните. Нарежете и на едри парчета.

В хаванче счукайте чесъна и овкусете със сол, олио или зехтин и малко оцет.

Нарежете на ситно пресен магданоз и целина.

Смесете всички съставки и разбъркайте добре.

Сервирайте като предястие.

Есенен ориз на фурна

Необходимите продукти

  • 1 кг червени чушки
  • 2-3 с. л. олио
  • 1 глава кромид лук
  • 1 морков
  • 1 и 1/2 к. ч. ориз
  • 3-4 стръка магданоз
  • сол и черен пипер на вкус
  • 1 с. л. масло
  • 1 кубче пилешки бульон
  • сминдух
  • 50-100 грама кашкавал

Начин на приготвяне

Изпечете чушките, обелете ги и ги почистете от семената.

Задушете в олио нарязаните на ситно лук и морков.

Добавете ориза, една от печените чушки, предварително нарязана на ситно, наситнен магданоз, маслото и пилешкия бульон.

Наредете в тавичка половината от чушките. Отгоре им сипете ориза и покрийте с останалите чушки.

Поръсете със сминдух и сипете 2 ч. ч. вода.

Печете до готовност.

Ако е необходимо, добавете още вода.

Готовото ястие поръсете с настърган кашкавал и отново запечете до златисто.

Приятен апетит!

 



Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares