Дали водораслите са бъдещето на устойчивото хранене?

Дали водораслите са бъдещето на устойчивото хранене?

От години се говори, че земята за отглеждане на култури и селскостопански животни намалява. Което предизвиква дискусии за това, дали храната ще бъде достатъчна за всички? Водораслите са едни от храните, които да заемат мястото на тези, чието отглеждане вече не е толкова устойчиво.

Тъй като населението на света продължава да се увеличава, нуждата от храна също се увеличава. Проучванията обаче показват, че обработваемата земя се изчерпва. Според Организацията за прехрана и земеделие на ООН светът може да загуби до 250 милиона акра за производство на култури до 2050 г. поради урбанизация, деградация на почвата и изменение на климата.

А фактори като изменението на климата, разходите за поддръжка и достъпа до вода причиняват проблеми с отглеждането на добитък. Тъй като хората трябва да се хранят, за да оцелеят, сега изследователите търсят алтернативни варианти за храна, които са по-устойчиви.

Какво представляват водораслите?

Водораслите са естествено срещащи се, прости, фотосинтезиращи организми на водна основа. Това, което привлича погледа върху тях е, че те растат във всички видове естествени водоеми, както сладки, така и солено водни. Както всички растения, водораслите живеят чрез фотосинтеза, за да създават свои собствени хранителни вещества и да добавят кислород към въздуха и водата около тях. За разлика от други водни растения, водораслите нямат листа, корени или стъбла. Могат да варират по размер от изключително малки микроводорасли, до големи колонии. Това е разнообразна група, която включва синьо-зелени, зелени, червени и кафяви водорасли. Предишни проучвания показват, че различни видове водорасли имат потенциални медицински ползи.

Какво прави водораслите хранителни?

Кои са те? Водораслите са, биохимично казано , суперхрана. Това се дължи на високото им съдържание на протеини, есенциални мастни киселини, минерали и витамини. Те нямат стъбла, корени или клони, за да се държат. Цялата им енергия се използва за производство на повече протеини, мастни киселини, а не целулоза.

Има хиляди видове водорасли и всяко от тях произвежда много здравословни хранителни вещества, от които всички се нуждаем. Но повечето от нас, не ядат достатъчно от тях. Те са богат източник на витамини от група В, витамин К, желязо, магнезий, калций, йод и др. Богати са на антиоксиданти. Те осигуряват източник на подходящи за вегетарианци омега-3 мастни киселини, като докозахексаенова киселина (DHA).

Какво прави водораслите устойчиви?

Можем да отглеждаме водорасли на необработваема земя, като използваме непитейна вода. И те ще произвеждат протеин в количество до 20 пъти повече от соята. Нашата настояща селскостопанска система е изправена пред изключителен стрес от силите на изменението на климата, съчетани с нарастващото население.

Водораслите имат способността да изолират CO2, което значително увеличава тяхната дългосрочна устойчивост в хранителния сектор. Те имат хелатиращи ползи, което означава, че минералите на водораслите могат да се свързват с метални йони и да ги извличат от водата. Може да ги приложим в стратегии за пречистване на вода, насърчаване на устойчивостта и защитата на системите за аквакултура и увеличаване на ресурсите за селскостопански практики.

Допълнителното предимство е, че средата, в която растат водораслите, може да бъде контролирана без хербициди и пестициди или други токсични вещества, което е важно за човешкото здраве и производството на храна.

Какви са предизвикателствата?

Макар да звучи, че отглеждането на водорасли като източник на храна е безсмислено, този подход все още е изправен пред някои предизвикателства. Основното е достигането му до световен мащаб. Въпреки, че в тропиците и субтропиците има подходящи площи, съоръженията за култивиране трябва да са достатъчно близо до източници на морска или солена вода, за да се избегнат прекомерни транспортни разходи.

Имат характерна миризма, която може да отблъсне някои от хората. Както при всички храни и добавки, трябва да се провери качеството на източника, където се отглеждат, защото те могат да абсорбират вещества от водната среда, в която растат. Включително тежки метали и други замърсители.

Включване на водорасли във вашата диета

Водораслите могат да бъдат намерени в търговската мрежа във варианти като морски водорасли, закуски от сушени водорасли. Има ги в добавки, прахове или продукти за заместители на месо. Дори в кисело мляко или сирена.

Могат да имат и други приложения по отношение на готвенето и хранителната промишленост: Те имат качества като сгъстяване, желиране и емулгиращи свойства.
Гамата от цветове във водораслите също може да осигури естествен начин за получаване на синьо и зелено оцветяване за сладкиши и напитки. EPA и DHA са основни омега-3 мастни киселини, които обикновено се консумират недостатъчно, но носят огромни ползи за здравето на мозъка, очите и сърдечно-съдовата система.

Добавките с масло от водорасли са извървели много дълъг път, за да помогнат на потребителите да оптимизират приема си на омега-3, като същевременно минимизират отблъскващите сетивни качества. Те са чудесен начин да се осигури добавка с много ниско съдържание на тежки метали, което може да бъде проблем за някои рибени масла, особено тези, получени от по-големи риби

Хората могат лесно да добавят водорасли към диетата си, като ядат добавки на базата на водорасли. Тъй като водораслите съдържат много хранителни вещества, отглеждат се в природата и са полезни за нашето здраве и здравето на нашата планета, те наистина заслужават да ги наречем суперхрана.Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares