Как се хранят астронавтите в космоса?

Как се хранят астронавтите в космоса?

Някога чудили ли сте се какво може да си хапвате, ако сте на космически кораб? Какво е менюто на астронавтите и дали храната е толкова вкусна, колкото на земята? Учените са осъзнали, че храната е нещо повече от гориво за астронавтите. Тя играе жизненоважна роля за тяхното психическо благополучие и може да бъде напомняне за дома.

Любимата храна на астронавтите

През 2016 г. британският астронавт Тим Пийк пренесе своята любима храна в космоса. Сандвич с бекон, създаден от готвача Хестън Блументал. Хлябът може да бъде особено опасен при нулева гравитация, тъй като може да остави трохи. Те могат да попречат на чувствителното оборудване, така че много астронавти днес избират плоски хлябове и тортили.

Фаворитът на астронавта Тери Виртс е „космическият чийзбургер“, които той сам си създаде. Той се състои от телешко филе, сирене, доматено пюре и руска горчица в тортила.

По- голямото пространство в космическите съоръжения и по-дългите мисии, заради, които астронавтите трябва да прекарват повече време в космоса, направиха храната по-добра и по-разнообразна. Астронавтите вече получават редовни доставки на прясна храна, както и реколта от няколко култури като маруля.

Голям скок в развитието на гастрономията

Мисиите Аполо предоставиха не само огромен скок за човечеството, но и такъв за гастрономията. Когато НАСА изобрети пакета лъжица-купа за полети до Луната. Тези найлонови торбички съдържаха дехидратирана храна, която беше възстановена чрез добавяне на гореща вода през клапан.

Дон Томас управлява четири мисии на совалка през 90-те години. И има общо 44 дни в орбита. Според него космическата храна прилича много на храната за къмпинг. Тя е лиофилизирана или облъчена. Готвенето в космоса все още означава инжектиране на гореща вода в торбичка, въпреки че космическата совалка има малка конвекционна пещ, която издухва горещ въздух върху облъчените ястия, за да ги загрее.

Международната космическа станция (МКС) вече разполага с индукционна фурна.

Чай и кафе

Няма отделен начин да добавите сметана, захар или подсладител към вашата гореща напитка в космоса. Всеки астронавт на МКС трябва да уведоми екипа по хранителни науки, как харесва напитката си преди изстрелването. Всичко, което астронавтът трябва да направи, е да добави гореща вода.

Сол и черен пипер

Солта и черният пипер трябва да са в течна форма, в противен случай хората могат да ги вдишат или да попаднат в очите им. Солта се разтваря във вода, а пиперът в олио за хранителни цели.

Прибори за хранене в космоса

Всеки астронавт получава свой собствен пакет с прибори, включващ нож, вилица, лъжица и ножица. Повечето астронавти намират лъжицата и ножицата за най-полезни. Няма кухненска мивка или съдомиялна. Приборите се почистват с кърпички след хранене.

На Международната Космическа Станция няма фризер за храна. Има охладител, предназначен за научни експерименти. Той осигурява среда с контролирана температура между минус 20 градуса по Целзий и 48,5 градуса. Екипажът може да го използва и за охлаждане на напитки и храни.

Лют сос в космоса

Представяте ли си какво е да се опитвате да приготвите храна, в условия на нулева гравитация. Храната буквално ще плува около вас. От 60-те години на миналия век астронавтите отбелязват, че техните вкусови рецептори не работят толкова ефективно в космоса. Как да се подобри вкуса на храната, която се изпраща в космоса, е една доста дискутирана тема. Стремежът е да се създадат ястия, които задоволяват глада на астронавтите, но и да са достатъчно вкусни, за да им се наслаждават истински.

Въпреки непрекъснато актуализираните менюта и избор на храни, изглежда нищо не може да победи един добър пикантен сос.

Алкохол в космоса

Днес алкохолът умишлено се изпраща на Международната Космическа Станция, с изследователска цел. През 2021 г. бутилки червено вино се върнаха на Земята, след като бяха съхранявани на МКС повече от година. След завръщането си те са сравнени с бутилки, които не са били изпращани в космоса. Учените ги сравниха, предполагайки, че виното в космоса може да старее по-бързо.
Планирано е да се проведат още експерименти на основата на алкохол, включително изследване на ефекта от микрогравитацията върху растежа на лозята, както и ефектите върху бактериите, дрождите и процесите на ферментация.Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares